Prima pagină » Consilierul cu Inteligență Artificială de la Guvern, vedetă în toată lumea. Jurnaliștii străini, încântați de creația cercetătorilor români

Consilierul cu Inteligență Artificială de la Guvern, vedetă în toată lumea. Jurnaliștii străini, încântați de creația cercetătorilor români

by A. Ionut
0 comment

Ion, robotul consilier cu AI de la Guvern, a atras atenția presei din toate colțurile lumii. Consilierul virtual al premierul Nicolae Ciucă este o premieră internațională și este creat în totalitate de români.

„România, una dintre cele mai sărace țării din Uniunea Europeană, este adesea descrisă drept „Silicon Valley” a Europei de Est, cu o scenă de start-up înfloritoare”, scrie The Guardian.

Proiectul „Ion” reprezintă un sistem care folosește inteligența artificială pentru a capta rapid și automat părerile și dorințele românilor folosind informațiile disponibile în spațiul public, a explicat Nicolae Ciucă.

„Sunt cei mai buni profesori și cercetători din domeniu care au vrut să dea o voce românilor. Un sistem care folosește inteligența artificială pentru a capta rapid și automat părerile, opiniile românilor, doleanțele lor, folosind informațiile disponibile în spațiul public. Pentru mine acest demers reprezintă un motiv de bucurie, pentru că e un demers al cercetătorilor, al profesorilor de top din domeniu, al companiilor din domeniu. Motiv de mândrie pentru că sunt toate conduse și la fiecare dintre ele lucrează cetățeni români. Deci e un proiect românesc 100%. Acest proiect îi va ajuta pe români să fie auziți mai bine, în fiecare zi. Practic, eforturile depuse de cei care sunt pasionați de acest domeniu nu fac altceva decât să pună în practică și să dea sens inteligenței artificiale, pentru că un om, chiar și un guvern nu ar avea capacitatea să asculte și să îi reprezinte pe toți românii. Din perspectiva mea e un aspect care vine să asigure soluții pentru probleme vechi și cele de actualitate și de viitor”, a spus Nicolae Ciucă.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a explicat că proiectul va agrega mesajele transmise de public prin site-ul ion.gov.ro pentru a analiza la un moment dat toate aceste informații și a întocmi rapoarte cu problemele prioritare ale românilor.

În România, inteligența artificială este încă un domeniu care stârnește controverse, însă tehnologia există de peste 50 de ani. Creșterea puterii de calcul, disponibilitatea unor cantități enorme de date și noii algoritmi au condus la progrese majore în domeniul IA în ultimii ani.

Inteligența artificială este considerată un element central al transformării digitale a societății și a devenit o prioritate pentru UE.

Un domeniu important în care inteligența artificială este de mare ajutor este sistemul medical. Cercetătorii studiază cum poate fi utilizată IA pentru a analiza cantități mari de date medicale și a găsi modele care ar putea conduce la noi descoperiri în medicină și la îmbunătățirea diagnosticării pacienților. De exemplu, a fost creat un program de IA pentru a răspunde apelurilor de urgență, care să recunoască un stop cardiac în timpul apelului mai rapid și mai frecvent decât dispeceratul medical.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?