Prima pagină » Controale-fulger: băncile care îi fură pe români cu dobânzi uriașe, amendate cu 550 de mii de lei. Lista completă

Controale-fulger: băncile care îi fură pe români cu dobânzi uriașe, amendate cu 550 de mii de lei. Lista completă

by B. R.
0 comment

ANPC anunţă că a sancţionat 11 bănci cu 550.000 de lei, adică aproape 10.000 de euro de bancă, pentru practici comerciale înşelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor. 

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a identificat practici comerciale înșelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor la 11 bănci de pe piaţa locală, acestea fiind sancţionate cu 550.000 de lei. Cele 11 bănci sunt: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe Generale. 

Horia Constantinescu, președintele ANPC: „Dacă fie și unui singur consumator i-a fost dată întreaga viață peste cap, ca urmare a dorinței acestuia de a-i fi mai bine, suntem obligați să îi fim alături. În cazul de față, este vorba despre un număr foarte mare de consumatori ce au devenit peste noapte susținători ai unui întreg sistem bancar și mai puțin ai lor înșiși. Să realizezi că, la jumătatea contractului de împrumut, nu ai făcut altceva decât să plătești dobânzi și foarte puțin din credit, este o povară mare pe umerii debitorilor. Dacă lucrurile ar fi fost echilibrate, într-un mod rațional și în favoarea consumatorilor, probabil multe familii, astăzi, nu ar mai trăi o dramă financiară. Sub aceste aspecte, astăzi sancționate de către Autoritatea noastră, par să se ascundă și interese de grup, și o atitudine cartelară. Vom transmite și Consiliului Concurenței cele constatate de către colegii noștri pentru a face și dânsii o analiză a întregii situații. Dacă există sedii elegante, cămătăria poate avea alt nume. În perioada imediat următoare voi emite ordine de încetare a acestor practici și suntem pregătiți inclusiv de o luptă în instanță pentru miile de consumatori astăzi îngenuncheați de povara ratelor”.

Lista celor 11 bănci amendate de ANPC

 1. ING Bank
 2. First Bank
 3. Credite Europe Bank
 4. OTP Bank
 5. Alpha Bank
 6. BancaTransilvania
 7. Raiffeisen Bank
 8. BCR
 9. Patria Bank
 10. Unicredit Bank
 11. BRD Groupe Societe Generale

Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă cele 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus emiterea unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

Aplicând această măsură, consumatorii medii pot beneficia de egalitatea dintre părțile contractului, dar se și asigură echilibrul contractual, astfel încât consumatorii să ia o decizie de tranzacționare în cunoștință de cauză și de a anticipa orice cost sau metoda de calcul înșelător. 

 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?