Prima pagină » De ce trebuie să ne dăm cu capul de pragul de sus

De ce trebuie să ne dăm cu capul de pragul de sus

by B. R.
0 comment
Abuzul în serviciu aprinde din nou România

 

Abuzul în serviciu aprinde din nou România după ce, să fim sinceri, în ultimii ani am cam uitat de el. Ne-a ajutat și închiderea lui Liviu Dragnea care parcă a mai astâmpărat setea de politicieni în cătușe. Povestea pragului ăsta care stabilește dacă funcționarul public e hoț sau doar prost devine un concurs de cine dă mai puțin. S-a pornit de la 250.000 de lei, s-a ajuns la 9.000, la 6.000 și acum se vorbește de un leu. În disperarea asta după justiție nu trebuie să uităm că pe noi ne interesează în primul rând să recuperăm banii. Nu-i umple nimănui stomacul o decizie de arestare.

Citeste si Percheziții la sediul Poliţiei Române în dosarul achizițiilor din pandemie, ce caută procurorii DNA

Ultimele date ne arată că în România se cheltuie zilnic 43 de euro pentru un deținut. În Codul Penal, abuzul în serviciu se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani. Hai să facem un calcul pornind de la 2 ani! În 2 ani sunt 730 de zile. În zilele astea deținutul ia de la buget 31.390 de euro. 31.390 de euro înmuțit cu 5, cât mai e euro acum, egal vreo 157.000 de lei. Dacă s-ar stabili pragul pentru abuz la 9.000 de lei, ar însemna că statul român va cheltui aproape dublu să-l pedepsească pe om. Și, atenție, calculul s-a făcut pentru pedeapsa minimă.

Sigur, prejudiciul trebuie recuperat, dar știm cu toții cât de ușor e de zis și cât de greu e de făcut. Zilele trecute ANAF anunța că a vândut una dintre mașinile Elenei Udrea să recupereze prejudiciul din Gala Bute. Sună bine din titlu. Dar e vorba de o rablă de 18 ani care s-a dat cu 5.000 de euro. Asta în condițiile în care prejudiciul în dosarul Gala Bute este aproape 2 milioane de euro. Până acum, statul român a recuperat doar 1 la sută din prejudiciu. Un procent în cinci ani. Păstrând ritmul ăsta de melc mahmur, prejudiciul total ar putea fi recuperat în 500 de ani. Și, în timpul ăsta, ne vom plânge că nu sunt bani de pensii sau că s-a scumpit combustibilul pentru rachetele cu care vom zbura la muncă peste șoseaua de centură a Capitalei. Dar măcar vom ști că Elena Udrea a fost pedepsită exemplar.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?