Prima pagină » Guvernul modifică sprijinul pentru refugiații din Ucraina: vor primi 2.000 de lei timp de 4 luni consecutiv

Guvernul modifică sprijinul pentru refugiații din Ucraina: vor primi 2.000 de lei timp de 4 luni consecutiv

Noile reguli pentru acordarea de bani pentru cazare și masă refugiaților ucraineni, adoptate de guvern

by B. R.
0 comment

Refugiații ucraineni vor beneficia de 2.000 de lei lunar pe o perioadă de maxim 4 luni consecutive, conform unei modificări făcute astăzi de Guvernul României. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, refugiații vor trebui să facă dovada înscrierii în câmpul muncii pentru a primi sumele pentru cazare și hrană.  

Actualul program „50/20”, care se derulează din martie 2022, prevede că refugiații ucraineni beneficiază de 20 de lei pe zi pentru mâncare și de 50 de lei pe zi pentru cazare, banii de cazare fiind virați direct la proprietarii locuințelor în care ucrainenii stau cu chirie.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat, la finalul ședinței Executivului, că liderii guvernamentali au hotărât modificarea modului de acordare a sprijinului pe care statul îl acordă cetățenilor care vin din zona conflictului armat din Ucraina, „pentru a corela măsurile de sprijin financiar cu cele privind stimularea angajării refugiaţilor în câmpul muncii, cu înscrierea copiilor într-o formă de educaţie şi cu dobândirea unui statut legal în România, cel de protecţie temporară”.

Dan Cărbunarul a afirmat că sumele forfetare pentru sprijinul refugiaților ucraineni vor fi decontate din bugetul IGSU sau după caz, din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de urgență din București-Ilfov.

Măsura este aplicabilă începând cu luna mai a acestui an. În prezent sunt puțin peste 5000 de ucraineni angajați în câmpul muncii, a mai transmis purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

De altfel, Hotărârea de Guvern va prevede ca sumele forfetare destinate cazării și hrănii, pentru a veni în sprijinul refugiaților, să fie acordate pentru o perioadă de patru luni consecutive, începând cu 1 mai 2023. Acordarea sumelor va fi condiționată de înscrierea adulților în câmpul muncii sau înscrierea minorilor în unitățile de învățământ.

„Această măsură vine în sprijinul refugiaților să se angajeze în piața muncii dar și a copiilor să se integreze în sistemul educațional”, susține purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

În total, de la începutul războiului, 3,8 milioane de refugiați ucraineni au tranzitat România.

Cuantumul sumelor va fi stabilit printr-o Hotărâre de Guvern ulterioară, a mai explicat reprezentantul Guvernului, care a arătat că 3,8 milioane de cetăţeni ucraineni au trecut graniţele României de la debutul războiului din Ucraina, iar dintre aceştia „peste 110.000 au rămas în ţara noastră şi au nevoie în continuare de sprijin şi de solidaritatea pe care poporul şi cetăţenii le manifestă”.

„Această OUG asigură un cadru sustenabil pentru formele de sprijin pe care statul le poate asigura”, a mai explicat Dan Cărbunaru.

Până acum, potrivit datelor existente în REVISAL, „sunt 5.007 străini proveniţi din zona de conflict armat din Ucraina care sunt încadraţi în muncă”, a mai explicat Cărbunaru.

Potrivit proiectului de pe ordinea de zi a Guvernului, „familiile şi persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 de constatare a existenţei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înţelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE şi având drept efect introducerea unei protecţii temporare, beneficiază, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, de o sumă forfetară în valoare de 2000 lei/lună, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, acordată din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. Condițiile și mecanismul de acordare a sumei forfetare se stabilesc prin hotărâre a Guvernului”.

Proiectul poate fi consultat aici.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?