Prima pagină » Medicii stomatologi protestează faţă de conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi din România. Pacienții, plimbați de la un medic la altul pentru tratament

Medicii stomatologi protestează faţă de conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi din România. Pacienții, plimbați de la un medic la altul pentru tratament

by A. Ionut
0 comment

Medicii stomatologi protestează faţă de conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi din România. Aceștia acuză că au fost emise două decizii, care produc deja efecte, fiind publicate de luna trecută în Monitorul Oficial, decizii care restrâng drepturile dentiştilor. Reprezentanţii acestei profesii cer, pe lângă revocarea celor două decizii, şi demisia Biroului Executiv Naţional al Colegiului, limitarea numărului de mandate în conducerea acestuia şi publicarea stenogramelor şedinţelor în care s-a discutat despre adoptarea respectivelor decizii.

Deciziile Colegiului Medicilor Stomatologi din România nr. 4/2CN/2023 şi nr. 5/2CN/2023, publicate în Monitorul Oficial nr. 556/21.06.2023, restrâng numărul şi tipul de intervenţii pe care medicii dentişti le pot face, în funcţie de specializarea lor.
 
Cele două decizii au provocat nemulţumirea practicienilor din acest domeniu, care cer revocarea acestora, demisia Biroului Executiv Naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi, modificarea Regulamentului electoral „pentru a avea alegeri corecte, cu numărarea voturilor în prezenţa observatorilor acreditaţi, cu înregistrare audio-video”, limitarea la cel mult două a numărului de mandate în oricare funcţie de conducere din Colegiul Medicilor Stomatologi din România. Stomatologii mai solicită Colegiului care îi reprezintă transparenţă decizională şi publicarea stenogramelor şedinţelor Consiliului Naţional şi Adunării Generale Naţionale.
 
„Cele două decizii reglementează competenţele medicului stomatolog, respectiv ale medicului stomatolog specialist în specialitatea Stomatologie generală, precum şi competenţele medicului stomatolog specialist în specialitatea Chirurgie dento-alveolară şi potrivit acestora peste 15.000 de medici stomatologi nu-şi mai pot exercita profesia la fel ca înainte, anumite manopere şi tratamente nu le mai pot efectua fiind nevoiţi să trimită pacienţii la alţi medici specialişti, deşi toate acestea au fost efectuate până acum fără nicio problemă în cele mai sigure condiţii pentru pacienţi”, a explicat Patronatul Medicilor Stomatologi din România, care se opune aplicării celor două hotărâri.
 
Conform organizaţiei patronale, Colegiul „a comis o greşeală foarte gravă, jucându-se cu destinele a peste 15.000 de stomatologi din România şi trebuie să fie tras la răspundere” pentru emiterea celor două hotărâri care au caracter de act de reglementare pentru acest domeniu.
 
Patronatul stomatologilor se arată „indignat” de explicaţiile oferite public de către Colegiul Medicilor Stomatologi, explicaţii conform cărora „dintr-o regretabilă eroare de transcriere în textele transmise spre publicare ale Deciziei nr. 4/2CN/2023 privind aprobarea competenţelor medicului stomatolog, respectiv ale medicului stomatolog specialist în specialitatea Stomatologie generală şi ale Deciziei nr. 5/2CN/2022 privind aprobarea competenţelor medicului specialist în specialitatea Chirurgie dento-alveolară nu se regăsesc o parte dintre competenţele votate şi aprobate în şedinţa Consiliului Naţional al CMSR din data de 19.05.2023”.
 
„Practic, fiecare zi care trece până la revocarea acestor decizii publicate este în defavoarea medicilor stomatologi şi a pacienţilor acestora. Patronatul Medicilor Stomatologi din România nu doar că îşi menţine solicitarea expresă de-a retrage de îndată cele două decizii şi dezbaterea publică a acestor reglementări în cadrul întregului corp profesional al stomatologilor din România, ci intenţionează să meargă mai departe şi cu alte acţiuni şi demersuri legale pentru a recâştiga drepturile medicilor stomatologi, pierdute prin aceste acte legislative”, a transmis Patronatul, conform g4media.ro. 
 
 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?