Prima pagină » Ministrul Educației anunță toate măsurile luate pentru profesori. Cu cât vor crește salariile, ce prime vor primi

Ministrul Educației anunță toate măsurile luate pentru profesori. Cu cât vor crește salariile, ce prime vor primi

by B. R.
0 comment

Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat astăzi, după ședința de Guvern, că ordonanțele care majorează salariile dascălilor și stabilesc prime au fost deja adoptate. Anunțul ministrului vine după ce sindicaliștii au emis un comunicat în care se preciza că greva a fost suspendată. Totuși, foarte mulți profesori nu sunt de acord cu decizia.

“A fost o victorie a tuturor care au susținut educația și importanța educației în societate este recunoscută din ce în ce ami mult. Astăzi, Guvernul a adoptat două OUG-uri care oferă garanțiile solicitate de reprezentanții cadrelor didactice. Avem toate elementele de care avem nevoie, avem un pachet nou de legi, avem o finanțare fără precedent – finanțarea pune respectul pe educație. Prima OUG se referă la creșterile salariale, care sunt peste 25%. Mecanismul pe care OUG îl pune în practică – creșteri procentuale mai mari pentru debutanți, pentru cei care avem nevoie să rămână în sistem, să se perfecționeze”, a spus Ligia Deca după ședința de Guvern.

Ministrul Educației a adăugat că garanțiile referitoare la Legea Salarizării au ca bază salariul debutantului sau al asistentului universitar, plecând de la salariul mediu brut pe economie. Deca a enumerat și primele pentru dascăli: “A fost adoptată și OUG privind acordarea de prime pentru mediul didactic și cel nedidactic. – didactic – o primă de 1.500 de lei net, 30% sumă forfetară, restul 70% putând să fie folosiți pentru cursuri, echipamente, cărți. Prima se acordă într-o singură tranșă – luna octombrie a acestui an. Sumele se pot utiliza în anul scolar 2023-2024. Suma o să fie acordată anual până în anul 2027. Sursa fondurilor sunt fondurile europene. Prima pentru personalul nedidactic – în valoare de 500 de lei pe an, acordată tot în octombrie până în anul 2027 – sumele se folosesc tot pentru cursuri de formare sau necesare în activitate – bugetul a fost stabilit la peste 2,7 miliarde de lei, pe o perioadă de 5 ani”.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?