Prima pagină » BREAKING NEWS – Profesorii au decis să oprească greva

BREAKING NEWS – Profesorii au decis să oprească greva

Profesorii au anunțat Guvernul că au decis să suspende greva

by B. R.
0 comment
S-a ajuns la o înțelegere între Guvern și liderii sindicali din educație. Aceștia au transmis Guvernului faptul că sunt de acord cu oferta Executivului și vor înceta greva. Reprezentanții sindicali aveau termen până, astăzi, la ora 10.00 termen pentru a răspunde Guvernului. 

Sindicatele au anunțat, luni, că greva generală din educație se suspendă, dacă Guvernul pune în ordonanța de urgență că salariul debutantului va fi la nivelul salariului brut pe economie și că de la 1 ianuarie 2024 majorarea salarială este de 50%.

Guvernul a publicat, în transparență decizională, OUG prin care vor crește salariile profesorilor. Sindicaliștii din educație au termen, până luni la ora 10.00, să dea un răspuns Guvernului, iar apoi va fi convocată o ședință la Palatul Victoria pentru adoptarea OUG.

”Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a:
– principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;
– acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.
În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”, este comunicatul transmis astăzi, 12 iunie. 

Proiectul de act normativ pus în dezbatere de Ministerul Muncii prevede că, începând cu data de 1 iunie 2023, se majorează salariile de bază ale personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1.300 de lei brut pe fiecare funcţie.

De asemenea, cu aceeaşi sumă se majorează salariile personalului didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, precum şi pentru celelalte categorii de funcţii cuprinse în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educaţiei naţionale 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi care desfăşoară activitatea în sistemul naţional de învăţământ.

În ceea ce priveşte salariile personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior, acestea cresc cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie.

Proiectul iniţiat de MIPE prevede acordarea unei prime de 1.500 lei pentru profesori şi 500 de lei pentru personalul nedidactic, până în 2027, pe data de 5 octombrie, atunci când este Ziua Internaţională a Educaţiei.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?