Pare că PSD vrea să acapareze toată puterea după alegerile din 2024 și își creează încă de pe acum drumul către succes. Potrivit unor surse, social-democrații vor să numească un apropiat la șefia Autorității Electorale Permanente (AEP), adică pe Toni Greblă, prefectul Capitalei, sprijinit chiar de ei.
După demisia lui Constantin Florin Mitulețu-Buică din funcția de președinte al AEP (instituția care se ocupă cu organizarea alegerilor), PSD a făcut o nouă nominalizare în persoana lui Toni Greblă.
Pentru social-democrați, controlul asupra AEP are miză uriașă: organizarea alegerilor din 2024 și controlul asupra sumelor uriașe pe care partidele le folosesc din subvenția de la bugetul de stat.
Legea de funcționare a AEP prevede că ”Autoritatea Electorală Permanentă este o instituție administrativă autonomă (…) Autoritatea Electorală Permanentă își desfășoară activitatea cu respectarea principiilor independenței, imparțialității, legalității, transparenței, eficienței, profesionalismului, responsabilității, sustenabilității, predictibilității și legitimității”.
Doar că numirea lui Toni Greblă, un vechi tovarăș al PSD, arată nerespectarea acestei legi. Toni Greblă este prefectul Capitalei sprijinit de PSD, a fost secretar general al guvernului Dăncilă, senator PSD, prefect de Gorj și judecător susținut de PSD la Curtea Constituțională.
Mitulețu-Buică a demisionat de la șefia AEP la data de 11 ianuarie, la cererea PSD, în urma reclamației la Parchetul General de către Agenția Națională de Integritate care l-a acuzat că și-a angajat cumnata în instituția pe care a condus-o. Mitulețu-Buică a rămas, totuși, la conducerea instituției pe postul de secretar general.
Prin numirea lui Toni Grebla în funcția de președinte al AEP și după revenirea pe funcția de secretar general AEP a lui Mitulețu Buică, PSD deține controlul a două funcții-cheie.
Votul în Parlament pentru numirea lui Toni Greblă la șefia Autorității Electorale Permanente a fost amânat cu două săptămâni, la solicitarea PNL. Motivul din spatele solicitării: reluarea discuțiilor pentru un candidat care să asigure echidistanța politică.