Prima pagină » Zeci de ONG-uri cer demiterea ministrului Budăi: scrisoare deschisă către șeful lui, Ciolacu. Reacții în lanț după fuga protagonistului

Zeci de ONG-uri cer demiterea ministrului Budăi: scrisoare deschisă către șeful lui, Ciolacu. Reacții în lanț după fuga protagonistului

by B. R.
0 comment

42 de ONG-uri îi cer liderului PSD să-l demită pe ministrul Muncii, Marius Budăi, după acuzațiile de agresiune sexuală față de colegele de partid. Organizațiile neguvernamentale i-au trimis lui Marcel Ciolacu o scrisoare deschisă în acest sens. Între timp, ministrul responsabil de pensiile bătrânilor a dispărut de când a început scandalul.  

”Domnule Președinte Marcel Ciolacu,

Prin această scrisoare vă solicităm să tratați cu responsabilitate informațiile referitoare la acuzațiile de acte de hărțuire sexuală, comise de actualul ministru al Muncii și Solidarității Sociale și membru al PSD, domnul Marius Budăi.

          1.Subraportarea cazurilor de violență

Vă solicităm să nu plecați de la premisa că faptele nu au fost comise dacă victimele nu au făcut un pas în față. Din contră, țineți cont de faptul că violența sexuală este un fenomen subraportat și că victimele au nevoie de sprijin pentru a face sesizări oficiale. Violența împotriva femeilor din România are loc în fiecare zi, însă multe dintre victime nu reclamă faptele de violență ca urmare a neîncrederii că autoritățile le pot ajuta și a rușinii că au trecut printr-o astfel de traumă (Barometrul violenței de gen, 2022).

Femeile care îndrăznesc să vorbească despre violențele la care sunt supuse din partea bărbaților devin ținta acuzelor, comportamentul lor este chestionat și sunt învinovățite pentru trauma trăită. Experiențele de violență de gen sunt minimalizate. Li se spune că exagerează sau că li s-a părut, că a fost doar o glumă sau că vor atenție. În schimb, agresorilor li se găsesc scuze pentru comportamentul lor – poate că au băut alcool sau au fost provocați.

Mai mult, domnul Marius Budăi deține acum un portofoliu care vizează și grupurile vulnerabile, conducând Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Este, deci, cu atât mai grav acest derapaj și, în opinia noastră, faptele comise sunt profund incompatibile cu această funcție

          2. Mesajul Partidului Social Democrat despre violența sexuală este…

Același discurs se regăsește și la nivelul conducerii Partidului Social Democrat, care alege să se solidarizeze cu ministrul Marius Budăi, cel acuzat că a hărțuit două dintre colegele de partid. Reacțiile publice din partea conducerii Partidului Social Democrat alimentează prejudecățile existente în societatea românească despre victimele violenței sexuale, iar tăcerea pe acest subiect din partea altor reprezentanți ai partidului descurajează reclamarea violenței de gen.

Domnule președinte Marcel Ciolacu, vreți prin declarațiile dumneavoastră să transmiteți  femeilor și fetelor din România că, indiferent de câtă putere ai ca femeie, chiar și atunci când ai fost aleasă prin vot în una dintre cele mai înalte funcții de demnitate publică, respectiv cea de deputat în Parlamentul României, poți fi ținta hărțuirii sexuale la locul de muncă, că solidaritatea va fi de partea agresorilor, iar că violența de gen va deveni doar o problemă de comunicare de criză?

Discriminarea de gen, hărțuirea și hărțuirea sexuală îndreptate împotriva femeilor din politică sunt de notorietate și contravin obiectivului politic privind susținerea egalității de șanse între femei și bărbați, așa cum este prevăzut în statutul Partidului Social Democrat. În plus, combaterea violenței împotriva femeilor este una dintre măsurile programului de guvernare 2021-2024. Ca urmare, aveți datoria să vă asumați decizii incomode politic pentru a vă asigura că drepturile femeilor sunt respectate și pentru ca aceste prevederi să nu rămână doar pe hârtie.

          3.Solicitări pentru siguranța femeilor și fetelor:

  1. Demiterea Ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi și condamnarea publică din partea PSD a tuturor formelor de violență îndreptată împotriva femeilor și fetelor
  2. Ratificarea Convenției OIM nr. 190 pentru eliminarea violenței și a hărțuirii din lumea muncii
  3. Sesiuni de informare și sensibilizare în cadrul programelor de pregătire a membrilor PSD pentru prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale și discriminării de gen

Scrisoarea deschisă este susținută de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, de Coaliția pentru Egalitate de Gen și de grupul ”ONG-uri pentru cetățean”.

Cel care a avut o reacție în tot acest scandal uriaș a fost liderul PSD, Marcel Ciolacu. Ciolacu a încercat să-l apere pe Budăi și a declarat că nu este neobișnuit ca domnii din PSD să-și sune colegele la 2:00 noaptea.

„Nu, nu am avut această discuție. Nu cunosc. Mă întrebați dacă domnul Budăi a dat un telefon unei colege de partid la 2.00 noaptea? Unde este cazul excepțional? Nu, care este cazul că nu înțeleg. Întrebași-l pe domnul Budăi. Nu am aceste detalii. Presupun că domnul Budăi vă poate răspunde foarte exact. Eu am avut o discuție cu domnul Budăi și m-am lămurit. Părerea mea este că nu văd care este cazul. Aveți dovezi în acest sens, aveți ceva detaliat sau aveți o vendetă personală cu domnul Budăi? Vă rog frumos, când aveți ceva concret”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat în Parlament dacă i-a recomandat lui Marius Budăi să nu mai bea alcool.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?