Prima pagină » Mobilizare generală după dezastrul din Turcia. Nicolae Ciucă cere măsuri pentru siguranța românilor

Mobilizare generală după dezastrul din Turcia. Nicolae Ciucă cere măsuri pentru siguranța românilor

Guvernul s-a reunit de urgență în sedință pentru a discuta măsurile care ar trebui luate în Capitală, dar și în celelalte orașe din țară pentru a evita o tragedie similară cu cea din Turcia în cazul în care România ar fi lovită de un seism major.

by A. Ionut
0 comment

Nicolae Ciucă a cerut responsabililor din Guvern să prezinte de urgență un plan detaliat de acțiune.

„Sunt convins că pentru fiecare dintre cetățenii români, imaginile din Turcia au trezit amintiri dureroase legate de ceea ce s-a întâmplat în România în anul 1977, iar în calitatea noastră de autorități responsabile pentru ceea ce avem de făcut, astfel încât să putem să luăm decizii pentru a crește siguranța seismică a clătirilor – fac mențiunea că în acest moment există două planuri de reabilitare seismică: este vorba despre un Plan național de consolidare a clădirilor care se derulează prin Ministerul Dezvoltării. Este un plan care are un buget de aproximativ 700 de milioane, 200 de milioane sunt bani de la bugetul de stat, credite bugetare și, desigur, 500 de milioane credite de angajament, iar cea de-a doua linie este cea asigurată prin implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență. În programul ”Valul Renovării” discutăm de peste 500 de milioane de euro. Ceea ce este important în această imagine este că cetățenii nu vor avea contribuție la derularea acestor programe, toate se vor desfășura prin bugetare de la stat și din fondurile europene, iar la nivelul Ministerului Dezvoltării, în acest moment, sigur, este o măsură reactivă și de fiecare dată avem această tendință, ca atunci când se întâmplă ceva, să avem o reacție de moment.”, a spus premierul Ciucă.

Citeste si: Românii trimiși în Turcia după dezastru au salvat deja trei vieți. Guvernul a mobilizat încă 58 de salvatori

Nicolae Ciucă a cerut ca săptămâna viitoare să aibă pe masă soluții concrete pentru ca cele două programe să ajungă să fie puse în aplicare cât mai repede.

În acest moment, numai în Capitală există peste 2.400 de clădiri cu risc seismic. Dintre acestea, doar 30 au fost consolidate in ultimii 30 de ani.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?