Ministrul Educatiei anunță o serie investiții pentru elevii din școlile României. 2.5 miliarde de lei vor fi alocate pentru programul „Masa Sănătoasă”, care urmează să ofere o masă caldă pentru 1 milion de elevi.
Ministrul Educatiei dorește ca prin această măsură și prin investițiile considerabile în învățământ să reducă abandonul școlar, o problemă tot mai mare în România.
„Ministerul Educației derulează programe de reducere a abandonului școlar/a ratei de părăsire timpurie a școlii în cadrul Programului Național Integrat de Reducere a Abandonului Școlar și a ratei de părăsire timpurie a școlii, care stabilește priorități, programe, activități și servicii în scopul reducerii absenteismului, a abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii, la toate nivelurile de învățământ.
Pilonii principali ai Programului Național Integrat de Reducere a Abandonului Școlar sunt asigurarea transportului gratuit, acordarea burselor sociale și a rechizitelor școlare.
Începând cu anul școlar 2023-2024, la nivelul sistemului național de învățământ se derulează Programul Național Integrat „Masă Sănătoasă”, denumit în continuare PNIMS, pentru cel puțin 1.000.000 de beneficiari, în scopul sprijinirii participării la educație a tuturor copiilor ca parte a
Programului Național Integrat de Reducere a Abandonului Școlar. PNIMS este implementat, în parteneriat, de Ministerul Educației și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Hotărârea de Guvern de instituire a PNIMS se adoptă în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi. PNIMS este derulat și finanțat din bugetul național și din fonduri externe. Autoritățile administrației publice locale pot stabili suplimentarea numărului de beneficiari, la nivelul unității administrative teritoriale, cu asigurarea finanțării, cu încadrare în sumele aprobate cu această destinație în bugetele locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.
Includerea unităților de învățământ preuniversitar în PNIMS se realizează pe baza unor criterii aprobate prin ordin al ministrului educației. Lista școlilor incluse în PNIMS se aprobă prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, cu încadrare în limita fondurilor aprobate și este actualizată anual.”, transmiste Ministerul Educației.
În România, date privind abandonul școlar sunt îngrijorătoare. 2 din 10 copii ajung să abandoneze școala în timp ce, în mediul rural, situația este și mai gravă. Jumătate dintre copiii care trăiesc la sat renunță la studii înainte de a le finaliza.