Prima pagină » Premierul face anunțul așteptat de fermieri: Suma de 10,5 milioane de euro reprezintă doar prima tranșă de la Comisia Europeană

Premierul face anunțul așteptat de fermieri: Suma de 10,5 milioane de euro reprezintă doar prima tranșă de la Comisia Europeană

by A. Ionut
0 comment

Fermierii sunt revoltați din cauza cerealelor ucrainene și a despăgubirilor obținute de ministrul Agriculturii pentru România. În primul pachet de ajutor, România a primit doar 10,5 milioane de euro, o sumă infimă față de pierderile fermierilor români.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că suma de 10,5 milioane de euro este doar o primă tranșă. În curând va veni și tranșa a doua din partea Comisiei Europene.

”Noul sprijin pentru fermieri este consecința presiunii venite din partea șefilor de stat și de guverne, care au insistat pe necesitatea ca ajutorul din partea UE să fie unul mai consistent având în vedere pierderile generate pe piața cerealelor din statele Europei de Est.

În cazul României, acest ajutor suplimentar a fost stabilit în urma discuției personale dintre președintele Klaus Iohannis și șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen”, ar spus Nicolae Ciucă.

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a vorbit despre soluțiile pentru fermierii români cu privire la banii de la Comisia Europeană, mai ales că mulţi dintre ei ameninţă deja cu proteste uriașe şi blocarea vămilor din România.

“În primul rând, se constată faptul că este o nemulțumire generală și această nemulțumire generală este datorită faptului că în conflictul acesta nenorocit, țările din proximitatea conflictului a avut de suferit și în mod deosebit vorbim despre fermieri, ca urmare a faptului că aceste afluxe de de cereale și de semințe oleaginoase, a blocat piețele interne, au au obturat canalele acestea de comerț tradiționale și au adus prejudicii fermierilor.

Lucrul acesta a fost consemnat de mine încă din data de 26 septembrie 202 când am avut o întâlnire cu dl. comisar pe probleme de agricultură. Urmarea acestei întâlniri am stabilit un mod de lucru care s-a operaționalizat de-a lungul vremii și iată că în data de 30 ianuarie, la consiliul de miniștri, împreună cu celelalte cinci state, am introdus acea informare care stabileam foarte clar care este situația, care este impactul din cele șase țări aflate în zona aceasta conflictului, în ordine Polonia, România, Bulgaria, Cehia, Ungaria și Slovacia, motiv pentru care în această, în urmă acestei informări, comisarul a putut pune pe masa de lucru a Comisiei Europene acea decizie de a opera cu rezerva de criză.

Ca urmare a acestei acestui demers pe care l-am făcut, iată că în România, în momentul în care România a fost a fost prinsă în cele trei state cărora li s-a acordat o sumă și spune o sumă derizorie, o sumă care nu poate atenua efectele negative pe care le-au înregistrat fermierii români, motiv pentru care a fost al 2-lea sertar de intervenție instituțională a domnului președinte Iohannis, când la Consiliul European a spus foarte clar că lucrurile nu pot fi rezolvate prin formule contabilicești, motiv pentru care, iată, s-a generat o a 2-a analiză pe care noi am continuat la nivel de experți, știind că în acest moment există soluții practice pentru revenirea la alte sume sau sume suplimentare, în așa fel încât să acorde fermierilor români.

Apoi al 3-lea sertar de intervenție a fost acela când cele cinci state, prin reprezentarea la nivel înalt al executivului, prin semnătura celor patru prim-miniștri și președintele din Bulgaria a prezentat președinte Consiliului European acele propuneri care vizează îmbunătățire a situației.”, a precizat Petre Daea, la un post tv.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?