Ministrul de Interne austriac ar putea veni în vizită la București la invitația omologului său Lucian Bode. Acest demers este în strânsă legătură cu lobby-ul făcut de autoritățile din România pentru aderarea la spațiul Schengen.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a participat la Consiliul Justiție și Afaceri Interne de la Bruxelles, unde pe ordinea de zi au fost incluse probleme legate de azil și migrație, dar și tema spațiului Schengen. Potrivit unor surse guvernamentale, Bode i-ar fi lansat invitație omologului său austriac, Gerhard Karner, să vină în vizită la București, în speranța că-i va putea schimba acestuia poziția legat de intrare României în Schengen.
Karner ar fi răspuns că poate să vină în următoarele două luni, însă liderii coaliției de guvernare sunt de acord ca vizita să aibă loc doar dacă Austria anunță în prealabil că sprijină România, anul acesta, pentru intrarea în Schengen.
Lucian Bode spune că, în ultimele 3 luni, s-au înregistrat progrese în ceea ce privește situația la frontierele Uniunii Europene.
„În intervenția pe care eu am avut-o, am solicitat finalizarea procesului de extindere a spațiului Schengen prin aderarea României la Spațiul Schengen în acest an, în anul 2023. Argumentele vă sunt cunoscute tuturor. Aș sublinia doar un singur aspect, cel pe care l-am subliniat și în intervenția mea. Odată cu extinderea spațiului Schengen, cu aderarea României la Spațiul Schengen, sunt absolut convins că siguranța frontierelor externe ale Uniunii Europene, frontierelor Schengen, siguranța cetățenilor Uniunii Europene va fi una mult crescută’”, a declarat ministrul Lucian Bode pentru jurnaliștii români prezenți la reuniunea Consiliului JAI.
Bode a explicat că pe ordinea zi de a JAI s-a aflat starea generală a spațiului Schenegn, alături de tema migrației și azilului și evoluția războiului din Ucraina.
Comisarul european pentru afaceri interne a arătat un raport care evidențiază faptul că în primele luni ale anului 2023, valorile migrației pe ruta Balcanilor de Vest au scăzut cu 44% comparativ cu finalul anului trecut.
„Chiar dacă știm cu toții că România nu se află pe ruta Balcanilor de Vest, faptul că aceste valori au scăzut semnificativ, iată, la jumătate, arată că măsurile pe care Comisia, statele membre le-au luat în ultima perioadă au dat rezultate. Totodată, vreau să salut intervenția mai multor miniștri de interne care, în cuvântul lor, au reafirmat sprijinul pentru aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen”, a spus demnitarul român.
Reuniunea de la Bruxelles este prima după cea din decembrie, în care Austria a blocat aderarea României la Spațiul Schengen.
La finalul anului trecut, 26 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Comisia Europeană și Parlamentul European au spus că România îndeplinește condițiile de aderare și merită să fie în spațiul Schengen.