Prima pagină » Ajutor de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova

Ajutor de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova

Propunerea lui Siegfried Mureșan a fost avizată de Comisia pentru bugete din Parlamentul European

by B. R.
0 comment

Republica Moldova va primi un ajutor consistent de la Parlamentul European în contextul războiului din Ucraina. Comisia pentru bugete din Parlamentul European a avizat asistența de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova propusă de deputatul european Siegfried Mureșan (PPE/PNL). Votul a fost unul covârșitor pentru ajutorul acordat către Chișinău: 35 voturi pentru, 0 abțineri și 1 vot împotrivă.

“Ca raportor privind acest aviz, am solicitat colegilor din Comisia pentru bugete să avizăm decizia de asistență în forma propusă de Comisia Europeană și să nu depunem niciun amendament. În același timp, am cerut Comisiei pentru comerț internațional – comisie decidentă pe acest proiect legislativ – să procedeze la fel și să voteze propunerea Comisiei Europene fără amendamente. Am propus acest lucru tocmai pentru a ne asigura că asistența macrofinanciară este adoptată fără întârzieri în Parlamentul European, iar banii ajung în Republica Moldova în timp util, până la finalul anului. Oferim Republicii Moldova suportul financiar de care are nevoie pentru a ne asigura că, pe toată durata acestui an, Guvernul are la dispoziție suficiente fonduri pentru a veni în sprijinul oamenilor și pentru a asigura stabilitatea economică. Republica Moldova este stat candidat la Uniunea Europeană și trebuie să o ajutăm să treacă peste provocările cu care se confruntă și să continue integrarea europeană. De aceea, vrem să luăm toate măsurile pentru o adoptare rapidă a sprijinului financiar astfel încât banii să ajungă cât mai repede acolo unde este nevoie de ei”, a transmis Siegfried Mureșan. 

Următorul pas către ajutorul acordat Republicii Moldova va fi votul din Comisia pentru comerț internațional programat pentru 27 aprilie. Votul final, în plenul Parlamentului European, va avea loc, cel mai probabil, în luna mai.  Dacă va fi aprobată măsura, banii vor sosi la Chișinău până la finalul acestui an, în două tranșe, în trimestrele 3 și 4.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?