Prima pagină » Reuniunea Comitetului interministerial pentru coordonarea relațiilor României cu OCDE. Nicolae Ciucă a cerut ca activitățile necesare pentru aderare să fie tratate cu maximă prioritate

Reuniunea Comitetului interministerial pentru coordonarea relațiilor României cu OCDE. Nicolae Ciucă a cerut ca activitățile necesare pentru aderare să fie tratate cu maximă prioritate

A fost analizat stadiul procesului de aderare a României la OCDE

by Maria I.
0 comment
Reuniunea Comitetului interministerial pentru coordonarea relațiilor României cu OCDE. Nicolae Ciucă a cerut ca activitățile necesare pentru aderare să fie tratate cu maximă prioritate

Joi a avut loc reuniunea Comitetului interministerial pentru coordonarea relațiilor  României cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), coordonată de premierul Nicolae-Ionel Ciucă. „Pentru România, aderarea la OCDE este obiectiv strategic și va aduce investiții străine consistente și o creștere a standardului de viață pentru români.”, a spus șeful Executivului.

În cadrul reuniunii, a fost analizat stadiul procesului de aderare, după finalizarea cu succes a primei etape, prin depunerea, la Paris,  a Memorandumului Inițial, la finalul anului trecut.

Premierul a cerut tuturor instituțiilor responsabile de îndeplinirea standardelor OCDE să trateze cu maximă prioritate activitățile necesare pentru atingerea obiectivelor de linie.

“Vă cer să participați activ la toate reuniunile de lucru ale OCDE, să îndepliniți, la termen, toate obligațiile care vă revin, incluzând aici răspunsurile la clarificările solicitate de experții Organizației, implementarea măsurilor aferente și evaluarea permanentă a stadiului procesului de aderare. La nivelul Guvernului, aveți tot sprijinul asigurat pentru a gestiona optim întregul parcurs. Pentru România, aderarea la OCDE este obiectiv strategic și va aduce investiții străine consistente și o creștere a standardului de viață pentru români. Cel mai important beneficiu va fi transformarea administrației românești într-una armonizată cu standardele occidentale, pe care statele dezvoltate din OCDE le implementează deja cu succes”, a declarat Nicolae-Ionel Ciucă.

Pe parcursul procesului de aderare la OCDE România este evaluată de 26 de Comitete și va trebui să internalizeze peste 250 de instrumente juridice la nivelul legislației, politicilor și practicilor interne.

La 23 septembrie 2022, prin Decizia Prim-ministrului nr. 481, a fost instituit Comitetul național pentru aderarea la OCDE în coordonarea Prim-ministrului (succesorul Comitetului Interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu OCDE înființat în 2016).

Comitetul are rolul de a coordona procesul de aderare la OCDE și de a agrea soluții care să sprijine procesul de aderare a României la OCDE. Prin aceeași decizie sunt instituite funcțiile de coordonator național, la nivel de secretar de stat MAE și respectiv de coordonator național adjunct, la nivel de consilier de stat din Cancelaria Prim Ministrului, cu atribuții în coordonarea etapelor de aderare la OCDE. Totodată, a fost instituit Task Force-ul interinstituțional, la nivel de secretari de stat, directori generali și experți din toate instituțiile de linie, care sprijină Comitetul național în adoptarea deciziilor, conform mae.ro.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?