Prima pagină » România a ajuns din urmă Portugalia la putere de cumpărare. Nivelul de trai, peste cel din Bulgaria sau Grecia

România a ajuns din urmă Portugalia la putere de cumpărare. Nivelul de trai, peste cel din Bulgaria sau Grecia

by A. Ionut
0 comment
România, în topul statelor cu cele mai mari creșteri salariale din 2022, atât din zona euro cât şi din UE

România a ajuns din urmă Portugalia la PIB/capita în PPC (indicator care moderează preţurile în ţările UE ca să arate puterea de cumpărare reală a fiecăreia), conform datelor furnizate de Eurostat, biroul european de statistică.

Cifrele statistice plasează România la 77% din media europeană în ceea ce priveşte acest indicator, pe acelaşi loc cu Ungaria sau Portugalia şi peste Bulgaria, Slovacia sau Grecia.

Dacă vorbim doar de PIB/capita fără a-l trece prin filtrul puterii de cumpărare, atunci Portugalia a avut anul trecut un produs intern brut de peste 19.000 de euro pe cap de locuitor, iar România puţin peste 10.000 de euro pe cap de locuitor.

Însă România împarte PIB-ul la 19 milioane de locuitori, câţi are înregistraţi în statistici, dar 3-4 milioane dintre aceştia lucrează în străinătate şi ajută PIB-ul Italiei, al Spaniei sau al Portugaliei. Dacă PIB-ul/capita ar fi împărţit la cei care stau efectiv aici, atunci el ar fi mult mai mare decât cel reflectat de statistici.

Datele arată că România a avut anul trecut o creştere economică de 4,7%.

 „Economia României a ajuns din urmă economia Portugaliei. În 2000, PIB/capita în România era la o treime faţă de cel din Portugalia. Evoluţia îi motivează pe români să emigreze din Portugalia”, remarcă site-ul economic portughez maisliberdade.pt.

Florin Andrei, analist financiar şi fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, este de părere că simpla creştere a PIB nu este îndeajuns pentru ca românii să se întoarcă în ţară, conform Mediafax.

 „Din nefericire, creşterea PIB nu înseamnă neapărat şi dezvoltare. De aceea, o creştere susţinută a PIB nu va însemna şi bunăstare sau dezvoltare, deci nu va atrage şi românii înapoi în ţară, obişnuiţi cu un alt nivel de trăi în vest, poate mai mulţi imigranţi din Asia.”

Motivaţia din spatele plecărilor sau întoarcerilor românilor nu mai este numai de natură financiară. Întoarcerea dintr-o ţară precum Italia sau Spania, chiar dacă aici cu mai puţini bani cumperi mai multe, este condiţionată de serviciile publice din România versus cele din ţările amintite: şcolile, spitalele, străzile etc, susține sociologul Dumitru Sandu, conform Mediafax.

Creșterea economiei României din ultimii 20 de ani a făcut ca această perioadă să fie cea mai bună perioada economică din istoria ţării, susțin specialiștii.

În 2000, România era la 27% din media europeană în ceea ce priveşte PIB/capita în PPC, care este cel mai folosit indicator pentru estimarea nivelului de trai dintr-o ţară. În aceeaşi vreme, Portugalia era la 85% din media europeană. 22 de ani mai târziu, România şi Portugalia se află la acelaşi nivel al acestui indicator, la 77% din media europeană. România suflă în ceafă şi Poloniei care este la 79% din media europeană.

Conform sursei citate, țara noastră a mai fost în 2022, după cum arată datele Eurostat, şi în faţa altor ţări din zona euro la PIB/capita la paritatea puterii de cumpărare: Slovacia şi Grecia. De asemenea, se apropie şi de Spania, care acum este la 85% din media UE din perspectiva acestui indicator şi de Italia, care este la 96%, de asemenea sub media europeană. În ambele ţări locuiesc peste 2 milioane de români.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?