Prima pagină » Șansă istorică: România poate modifica PNRR până la finalul lunii aprilie

Șansă istorică: România poate modifica PNRR până la finalul lunii aprilie

by B. R.
0 comment

Președintele Klaus Iohannis a cerut la Bruxelles flexibilitate în ceea ce privește fondurile europene, pentru că, a spus acesta, condițiile s-au schimbat. E nevoie de flexibilizare ca să putem folosi acești bani acolo unde e nevoie, a subliniat Iohannis. 

Prezent la Consiliul European de la Bruxelles, șeful statului a declarat că unele ajustări ale Planului Național de Redresare și Reziliență sunt necesare, pentru că realitățile geopolitice și economice s-au modificat.

„Voi solicita flexibilizare în zona fondurilor europene. Noi am aprobat fondurile europene înainte de criză, înainte de război. Am aprobat PNRR înainte de criza energetică, înainte de inflație. Deci ne aflăm în cu totul alte condiții decât atunci când am aprobat acele fonduri și, după părerea mea, este nevoie de o flexibilizare ca să putem folosi acești bani acolo unde este nevoie”, a declarat Klaus Iohannis înaintea participării la Consiliul European.

După acest demers, Comisia Europeană a acceptat să primească modificări din partea Guvernului. România va putea renegocia PNRR până la data de 30 aprilie.

„România are o șansă istorică prin folosirea fondurilor europene. Până pe 30 aprilie, statele membre pot modifica planurile de redresare și reziliență”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu, într-un eveniment dedicat fondurilor europene organizat la Alba Iulia.

Ce vrea România să modifice în PNRR – cele patru puncte majore: 
• Renegocierea bugetului alocat pensiilor de 9,4% din PIB și prelungirea termenelor pentru proiectele de infrastructură până la limită, adică 31 august 2026 (solicitarea României)
• Reducerea grantului cu 2,1 miliarde de euro (solicitare de la Bruxelles)
• Creșterea grantului cu 2,2 miliarde de euro (solicitarea României)
• Suplimentarea grantului cu 1,4 miliarde de euro pentru RePower EU (acord încheiat deja între Bruxelles și statele membre)

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?