Prima pagină » Scandal uriaș: Peste un milion de tone de apă radioactivă ajung în oceanul planetar

Scandal uriaș: Peste un milion de tone de apă radioactivă ajung în oceanul planetar

by A. Ionut
0 comment

Japonia începe, de joi, să elibereze în ocean apele reziduale de la centrala nucleară Fukushima, distrusă în anul 2011, în urma unui puternic seism, urmat de tsunami.

Decizia guvernului nipon sfidează opoziția comunităților de pescari, a Chinei și a unor oameni de știință, relatează presa internațională.

Premierul Fumio Kishida a declarat că evacuarea a peste 1 milion de tone de apă stocată la fața locului reprezintă o parte esențială a procesului lung și complex de dezafectare a centralei.

Însă decizia, oficializată marți de Kishida, a stârnit controverse ample, deoarece apa de la centrala nucleară conține tritiu, o substanță radioactivă care nu poate fi eliminată de tehnologia actuală de filtrare.

Decizia de la Tokyo vine la câteva săptămâni după ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică, AIEA, organismul de supraveghere nucleară al ONU, a aprobat evacuarea apei stocate la Fukushima.

AIEA susține că impactul radiologic asupra oamenilor și mediului va fi “neglijabil”.

Coreea de Sud și China au interzis importurile de fructe de mare din anumite zone ale Japoniei, după dezastrul de la Fukushima.

Guvernul nipon și operatorul centralei, Tokyo Electric Power (Tepco), se confruntă, de asemenea, cu opoziția pescarilor locali, care spun că pomparea apei în Oceanul Pacific le va distruge sursa de trai.

Cabinetul premierului Fumio Kishida a înființat fonduri în valoare de 30 de miliarde de yeni (echivalentul a 206 milioane de dolari) pentru a-i despăgubi pe pescarii locali pentru daunele aduse reputației și a alocat 50 de miliarde de yeni pentru a contracara impactul asupra economiei locale. 

Apele reziduale de la Fukushima, care includ apa pluvială și apele aduse din subteran, se contaminează atunci când sunt folosite pentru a răci barele de combustibil nuclear deteriorate în urma catastrofei din 2011.

Aproximativ 1,3 milioane de tone de apă tratată – suficient pentru a umple 500 de bazine olimpice de înot – sunt păstrate în peste 1.000 de rezervoare de oțel de pe amplasament, în contextul în care operatorul centralei a avertizat că spațiul de depozitare se epuizează.

Sistemul avansat de procesare a lichidelor utilizat de Tepco elimină majoritatea elementelor radioactive, cu excepția tritiului, un izotop al hidrogenului care este dificil de separat din apă.

Oficialii niponi spun că apa va fi diluată la un nivel de 40 de ori mai scăzut decât concentrația permisă de standardele de siguranță japoneze, înainte de a fi pompată în ocean în următorii 30-40 de ani, printr-un tunel subacvatic aflat la 1 kilometru de coastă.

Unii experți internaționali au încercat să justifice deversare apei cu tritiu, arătând că centralele nucleare din întreaga lume folosesc un proces similar pentru a elimina apele reziduale care conțin concentrații scăzute din acest element, precum și alți radionuclizi.

La rândul său, organizația ecologistă Greenpeace a descris procesul de filtrare a apei folosit de Tepco drept defectuos și a avertizat că o cantitate “imensă” de material radioactiv va fi dispersată în ocean în următoarele decenii.

 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?