Prima pagină » Schimbări la cardurile pentru energie, ce modificări se pregătesc și cine va fi afectat

Schimbări la cardurile pentru energie, ce modificări se pregătesc și cine va fi afectat

by A. Ionut
0 comment

Românii cu venituri mici beneficiază de cardul de energie, un ajutor de 1.400 de lei pentru plata facturilor, iar acum se fac unele schimbări la lege. Conform unui proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene vrea să modifice regulile acestui ajutor care se dă prin cardul de energie.

Astfel, modificarea se referă la completarea tipurilor de energie vizate de sprijin.

Mai exact, proiectul de OUG al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene extinde tipurile de energie care fac obiectul sprijinului temporar acordat în 2023, introdus prin OUG 166/2022. 

În lista deja existentă a surselor de energie pentru care se poate folosi cardul de energie de la stat acordat în acest an se vor introduce și butanul, rumegușul, cărbunele, brichetele sau alți combustibili lichizi sau solizi.

Până acum, pe listă era, pe lângă energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Mai mult, se dorește clarificarea termenului “lemn de foc”. În categoria lemnului de foc va intra și lemnul rotund şi despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 de centimetri, precum și alte materiale lemnoase și deșeuri de lemn care sunt destinate încălzirii locuințelor.

De asemenea, pentru ca lemnele de foc să poată fi acoperite din banii de la stat, facturile pentru lemnele de foc plătite în numerar vor trebui să fie emise începând cu august 2022 și până la data de 27 decembrie 2023, conform antena3.ro.

Apoi, este subliniat faptul că plățile pentru datoriile față de furnizorii de energie nu pot include penalități sau alte daune ori interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, aceste cheltuieli fiind în sarcina beneficiarului de sprijin.

În plus, OUG 166/2022 primește o altă nouă prevedere, care stabilește că, în cazul în care se constată că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil pentru a primi banii de la stat, cardul de energie se anulează, iar sumele deja cheltuite de beneficiar se suportă din bugetul de stat, potrivit avocatnet.ro.

Deocamdată, aceste modificări nu sunt în vigoare. Pentru a se putea aplica, proiectul de ordonanţă de urgenţă trebuie adoptat la Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?