În perioada 6-10 martie, președintele Iohannis va face o vizită oficială în Japonia și o vizită de stat în Republica Singapore. Iohannis va fi primit de împăratul Naruhito și va semna un Parteneriat Strategic cu premierul nipon. În Singapore, este prima vizită a unui președinte român în ultimii 20 de ani.
„Consolidarea rolului României în spațiul indo-pacific este un obiectiv important al politicii externe a României, având în vedere reașezările geopolitice globale, dar și interesul de a consolida dialogul politic, relațiile economice și cele investiționale, cu accent pe domenii de vârf. Totodată, România, ca stat membru al Uniunii Europene, acționează în baza și pentru valorificarea Strategiei UE pentru Cooperare în Indo-Pacific, adoptate în 2021, aducând o contribuție solidă la implementarea acesteia”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Potrivit aceleiași instituții , instituirea Parteneriatului Strategic cu Japonia va marca avansarea cooperării româno-japoneze la cel mai înalt nivel și trecerea la o etapă superioară de valorificare a potențialului bilateral, pe trei dimensiuni-cheie: politica externă și dialogul pe teme de securitate, cooperarea economică și în domeniul asistenței pentru dezvoltare, respectiv cooperarea în domeniile culturii, științei și tehnologiei, inovării, cercetării și dezvoltării.
Obiectivele României au legătură cu statutul Japoniei de economie majoră şi inovativă a lumii şi unul dintre principalii investitori la nivel global. Japonia este cel mai mare investitor asiatic în țara noastră.
”Astfel, cele 397 de societăți comerciale cu capital japonez în țara noastră generează în prezent peste 40.000 de locuri de muncă, iar potențialul de creștere este semnificativ, inclusiv în domeniile cu cel mai înalt nivel de inovație, precum dezvoltarea tehnologiei de tip SMR (reactoare modulare mici) în România, împreună cu SUA, producerea și distribuția de hidrogen verde, producția de optică de mare putere, infrastructură de ultimă generație, precum Podul de la Brăila – proiect cu inginerie de vârf, sau finalizarea magistralei M6 a metroului din București”, mai arată Administrația Prezidențială.
În materie de cooperare economică între România și Singapore, inclusiv faptul că țara noastră este al treilea mare furnizor din Uniunea Europeană de servicii IT în Singapore, interesul României vizează aprofundarea și amplificarea acestui palier de colaborare, prin inițierea de noi proiecte bilaterale.
Totodată, Klaus Iohannis va sublinia contribuția țării noastre la securitatea alimentară globală și va prezenta potențialul pe care portul Constanța și Dunărea le au pentru conectarea cu Europa Centrală și nu numai.