Prima pagină » Serie de recorduri pentru piața de capital din România. S-a depășit pragul de 150.000 de investitori la BVB

Serie de recorduri pentru piața de capital din România. S-a depășit pragul de 150.000 de investitori la BVB

by A. Ionut
0 comment

Piața de capital din România traversează una dintre cele mai bune perioade din istorie. A înregistrat o serie de recorduri în primele 7 luni ale acestui an și în luna iulie. Valoarea companiilor românești listate la Bursa de Valori București a depăsit 200 de miliarde de lei, echivalentul a peste 40 de miliarde de euro, ceea ce este o premieră pentru piața de capital, transmite Radu Hanga, președinte BVB.

Oferta Hidroelectrica (H2O), lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național, a atras în total 9,28 miliarde RON (circa 1,9 miliarde EUR sau 2,1 miliarde USD) pentru 89,7 milioane de acțiuni reprezentând 19,94% din numărul total de acțiuni, arată un comunicat al BVB. 

 

„Oferta Hidroelectrica a fost cea mai mare din Europa și a treia din lume până acum în acest an, iar fenomenul Hidroelectrica a adus zeci de mii de români mai aproape de bursă și a demonstrat că românii au apetit pentru investiții, ceea ce este încurajator pentru companiile românești ca să devină companii listate pe bursa locală. Mai mult decât atât, credem că dincolo de recordurile de moment, care pot fi oricând depășite, este important să avem în minte imaginea de ansamblu și contribuția esențială pe care instituția bursei o are în dezvoltarea României: 170 de runde de finanțare în valoare de peste 10 miliarde de euro au fost derulate doar în ultimii 5 ani prin intermediul pieței de capital.”, transmite Radu Hanga, președinte BVB.

Oferta Hidroelectrica a reușit să depășească așteptările analiștilor.

„A mișcat 2% din totalul tuturor tipurilor de depozite, exprimate în toate tipurile de valute, pe care populația le deținea în bănci după ce subscrierile totale pe tranșa de retail au ajuns la 6,3 miliarde lei. Acest indicator ne arată ce potențial are piața de capital de a atrage din economiile populației în cazul unor oferte semnificative.

Credem că exemplul Hidroelectrica este este cel mai bun testimonial de a determina tot mai mulți antreprenori să înceapă sau să reia procesul de listare pentru că piața a demonstrat că are apetit pentru investiții în afaceri solide. România a devenit un centru atractiv pentru fluxurile de capital atât locale, cât și internaționale pe măsură ce gradul de dezvoltare a pieței s-a accentuat.”, transmite Adrian Tănase, CEO BVB.

Numărul investitorilor de pe piața de capital din România a continuat să crească și a ajuns la finalul primului semestru din 2023 la aproape 160.000 de investitori, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Prin comparație, în 2019 erau aproape 54.000 de investitori. Acest lucru înseamnă o creștere de 200% în ultimii cinci ani. Odată cu depășirea pragului de 150.000 investitori, piața de capital din România a ajuns la un nou maxim istoric.

Un nou record a fost înregistrat în ceea ce privește capitalizarea companiilor românești și cea mai mare valoare consemnată pentru acest indicator a fost înregistrată pe 20 iulie 2023. La acea dată, valoarea de piața a tuturor companiilor românești listate la BVB a atins un nivel de 202.1 miliarde RON, echivalentul a 40,9 miliarde EUR.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?