Prima pagină » Ucraina și-a dat acordul. În sfârșit putem începe măsurătorile pe Bâstroe, după o lungă așteptare

Ucraina și-a dat acordul. În sfârșit putem începe măsurătorile pe Bâstroe, după o lungă așteptare

by B. R.
0 comment

După lungi negocieri și aproape șapte zile de amânare, România poate începe de mâine, în sfârșit, măsurătorile pe canalul Bâstroe. Decizia a fost luat în urma unei întâlniri între delegațiile române și ucrainene și care a avut loc în prezența unor experți din partea UE. Măsurătorile vor fi făcute pe o porțiune de 65 de kilometri, de către specialiști români, însă cu echipamente și nave ce aparțin țării vecine. Operațiunea va dura, spun autoritățile, cel mult 10 zile. 

Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Irinel Scrioşteanu a anunțat că s-a primit acceptul din partea Ucrainei și pentru Bâstroe și pentru restul din Brațul Chilia, care nu era încă măsurat, aproximativ 65 de kilometri de canal și braț care vor fi măsurate în perioada următoare. Măsurătorile ar putea dura până la 10 zile.

Diferența e că măsurătorile se vor face cu navele ucrainene, nu cu cele pregătite de Ministerul Transporturilor.

„S-a primit acceptul și pentru Bâstroe şi pentru restul din Braţul Chilia care nu era încă măsurat, plus încă câteva devieri din Braţul Bâstroe, gen Solomonov, un canal care poate fi navigabil. În total, încă 65 de kilometri de canal şi braţ care vor fi măsurate în perioada următoare”, a spus secretarul de stat.

Scrioşteanu a anunțat că „s-a convenit că se vor folosi de data aceasta nave și echipamente ucrainene, iar noi punem experți la dispoziție”.

„Este o chestiune de reciprocitate, cum am folosit pe Chilia, acolo unde braţul este comun, având în vedere că este teritoriu exclusiv ucrainean şi nu este graniţă comună pe aceste zone, mai sigur este să folosim navele şi echipamentele ucrainene”, a explicat oficialul din Ministerul Transporturilor.

Secretarul de stat estimează că măsurătorile ar trebui să dureze între 7 și 10 zile, pentru cei 65 de kilometri din Braţul Bâstroe.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?