Prima pagină » ILFOV | Proiect inovator pentru promovarea științelor – „Ora de știut”

ILFOV | Proiect inovator pentru promovarea științelor – „Ora de știut”

by Maria I.
0 comment
ILFOV | Proiect inovator pentru promovarea științelor - „Ora de știut”

Consiliul Județean Ilfov în colaborare cu  Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, Asociația Măgurele Science Park și DIGIPEDIA desfășoară în Ilfov proiectul pilot „Ora de știut”. Organizatorii pun la dispoziția elevilor o metodă inovativă de învățare prin intermediul unor emisiuni care abordează diferite teme, cu scopul de a stârni curiozități, de a crea întrebări, de a dezvolta motivația interioară a elevilor pentru învățare și dorința de cunoaștere. Conținutul este disponibil pe platforma www.oradestiut.ro.

„Ce este „Ora de știut”? O disciplină opțională de tip integrat, o construcție curriculară care are rolul de a stârni, de crea întrebări, de a genera atitudini pozitive, de a dezvolta motivația interioară a elevilor pentru învățare și a curiozității acestora pentru cunoașterea științifică. Scopul proiectului este creșterea atractivității domeniilor STEM (știință, tehnologie, inginerie şi matematică), a științelor vieții și ale pământului, în rândul elevilor din județul Ilfov, nu doar prin dezvoltarea și promovarea unei programe de curs opțional integrat, dar și printr-o serie de resurse ce vin în întâmpinarea participanților la ora de științe.”, conform unui comunicat de presă al Consiliului Județean Ilfov.

Temele abordate în proiect sunt următoarele: Energia: surse și resurse, Gestionarea surselor de apă, Meseriile viitorului, Case inteligente, Cercetarea științifică românească. Platforma Măgurele, Roboții și inteligența artificială, Resursele extraterestre, Alternative pentru o altă casă, Planeta Marte, Explorarea Lunii, Programele spațiale, Agricultura viitorului, Poluarea cu mase plastice, Criza COVID – o analiză științifică, Provocările mediului înconjurător, Gravitația, Misterul evoluției unor civilizații, Speologia, Extincțiile – repere importante în evoluția vieții.

Potrivit instituției, proiectul reprezintă un demers educațional unic, în continuă dinamică, care intenționează să le trezească elevilor imaginația și curiozitatea de a descoperi cum pot aplica metodele științifice în viața de zi cu zi, contribuind astfel la adaptarea tinerilor la realitățile actuale și determinându-i să dezvolte modele de gândire cu ajutorul celor mai recente tendințe digitale.

Utilizând resursele educaționale din județul Ilfov pentru a veni în întâmpinarea nevoii elevilor de a-și însuși competențe-cheie precum cele științifice, tehnologice și digitale, disciplina opțională „Ora de știut” a fost elaborată de un comitet de profesori sub coordonarea Inspectoratului Școlar Județean Ilfov, ca parte a programei școlare la decizia școlii, care beneficiază și de suportul cercetătorilor platformei Măgurele. Parteneriatul cu Asociația MSP înseamnă aplicații practice, resurse didactice moderne, înseamnă contactul cu mediul științific românesc, cu cercetători și antreprenori ce pot deveni modelele de care copiii au nevoie.

Elevii care parcurg această disciplină opțională învăță să selecteze și să interpreteze corect informațiile din mass-media și online, să utilizeze terminologia științifică pentru dezvoltarea unei percepții corecte asupra societății contemporane și să se adapteze la noi contexte de mediu înconjurător, dar și social-profesionale, prin corelarea diverselor procese și fenomene cu informații din domeniul științelor. Nu în ultimul rând, prin intermediul acestui proces de educație interdisciplinar și aplicat, tinerii sunt stimulați către a-și crea atitudini pozitive față de evoluția tehnologică și științifică și, în context mai larg, către pregătirea pentru meseriile viitorului.

Anul 2023 va aduce noi provocări la „Ora de știut”: îmbunătățirea constantă a platformei www.oradestiut.ro – un instrument IT prin care elevii pot accesa informația existentă și pot participa la diverse cursuri online, planificarea de activități cu și pentru elevi și profesori – expoziții, concursuri, formare și, de asemenea, organizarea de întâlniri în școlile județului Ilfov pentru a atrage cât mai multe unități de învățământ în acest proiect original, desfășurat la nivel județean.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?