Prima pagină » PNL: Nu este deloc eficientă modificarea legilor educației

PNL: Nu este deloc eficientă modificarea legilor educației

by B. R.
0 comment

Partidul Național Liberal face precizări importante despre pachetul de legi ale educației care este acum în dezbaterea Parlamentului. Reacția liberalilor vine după discuțiile aprinse din legislativ referitoare la siguranța în școli.

“Pachetul de Legi ale educației s-a aflat deja în dezbatere în cadrul coaliției de guvernare, încă de la începutul acestui an. Prin urmare, variantele care se află în Parlament, în acest moment, beneficiau deja de sprijinul membrilor coaliției. Acest lucru presupune că întregul consens ar trebui să fie evident în procesul de dezbatere parlamentară. Din punctul nostru de vedere, nu este deloc eficientă o modificare fundamentală a pachetului de legi ale educației, deoarece a avut deja un schimb de idei – extrem de activ – în privința propunerilor și observațiilor. Este important să păstrăm o coerență a acestor reforme incluse în Legile educației. Încă de la elaborarea acestor legi, pe lângă măsurile necesare pentru sistemul de învățământ din România, au fost avute în vedere mai multe principii, acestea fiind coerența, predictibilitatea, performanța și echitatea. Considerăm că aceste principii se regăsesc cu succes în pachetul de legi ale educației”, au transmis liberalii într-un comunicat de presă.

Cei din Partidul Național Liberal au venit și cu precizări importante despre măsurile luate în școli pentru siguranța elevilor și cadrelor didactice. “Legile educației vor cuprinde și prevederi pentru întărirea siguranței în școli. Pentru că este vorba despre un pachet amplu de legi, care vor aduce reforme menite să rezolve problemele din sistemul de educație, ni se pare firesc ca și măsurile de prevenire a violenței în școli să fie incluse în aceste proiecte. PNL a depus deja o serie de amendamente în acest sens. Aici putem menționa doar câteva, precum:

  • exmatricularea să fie permisă, însă în anumite situații grave și pentru încălcări ale normelor de disciplină în spațiul școlar. Trebuie să ne asigurăm că protejăm dreptul la educație al celorlalți elevi însă, în paralel, elevul acuzat să beneficieze de dreptul la apărare și contestație.
  • Planul Național de Combatere a Violenței Școlare – care presupune mai multe măsuri pentru a preveni și a reduce violența, în toate formele ei. Toate școlile trebuie să adopte măsuri, iar suspiciunile privind anumite situații trebuie sesizate autorităților cu responsabilități în domeniu (de ex. Poliție, DGASPC, parchet). Totodată, dorim ca elevii și cadrele didactice care au fost victimele unor situații de violență să beneficieze de consiliere psihologică.
  • am propus instalarea sistemelor de supraveghere audio-video, care se va realiza după ce vor fi consultați toți actorii: cadre didactice, părinți și elevi. Părinții vor menționa dacă își dau acordul sau nu în contractul educațional. Acolo unde nu doresc părinții, nu vor fi instalate sisteme de supraveghere audio-video. Vrem și limitarea accesului la aceste înregistrări (care nu vor fi făcute publice) – ele vor fi furnizate părinților, directorului, psihologului, organelor de anchetă”, au precizat liberalii în comunicatul de presă.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?