Prima pagină » Scenariul unui dezastru nuclear: 300 de mii de oameni, evacuați

Scenariul unui dezastru nuclear: 300 de mii de oameni, evacuați

by B. R.
0 comment

Ucraina avertizează din nou că forţele ruse ar putea declanşa un dezastru nuclear la centrala Zaporojie, aflată sub controlul lor. Mai multe reactoare şi un bazin de răcire a combustibilului nuclear ar fi fost minate. Pe de altă parte, comandantul armatei ucrainene mărturiseşte că este iritat de faptul că armatei sale i se cer victorii decisive, deşi aliaţii occidentali nu i-au furnizat toate armele necesare. 

Rusia şi-a redus personalul militar şi civil de la centrala nucleară Zaporojie şi le-a cerut să plece şi multor angajaţi ucraineni care continuă să opereze instalaţiile, sub ocupaţie. La Kiev se consideră că aceste măsuri pot anticipa provocarea unui accident nuclear care să fie, apoi, pus pe seama ucrainenilor. Patru din cele şase reactoare ar fi fost minate, la fel ca bazinul de răcire a combustibilului nuclear, susţine şeful serviciului ucrainean de informaţii. Specialiştii occidentali nu exclud posibilitatea unei degajări masive de radiaţii, deşi centrala dispune de elemente de protecţie adecvate. Ameninţarea justifică exerciţiile de pregătire pentru un eventual dezastru nuclear, organizate, în aceste zile, în marile oraşe ale Ucrainei.  

În acest timp, războiul continuă să facă nenumărate victime, chiar şi fără spectrul unui dezastru nuclear. Doi oameni au murit şi şase au fost răniţi la o şcoală lovită de rachete ruseşti, în regiunea Doneţk. Pe front, trupele ucrainene continuă să înainteze cu câteva sute de metri pe zi, potrivit comunicatelor militare de la Kiev. Ucrainenii ar putea, însă, primi, în curând, alte materiale controversate: bombe cu dispersie. Statele Unite studiază posibilitatea să le furnizeze.  

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?