Prima pagină » Ciucă: România va deveni un hub energetic în regiune

Ciucă: România va deveni un hub energetic în regiune

by B. R.
0 comment

Premierul Nicolae Ciucă a participat azi la a şaptea ediţie a Forumului de Securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani. Primul-ministru a vorbit atât despre războiul din Ucraina, cât și despre urmările lui economice. Ciucă a anunțat că țara noastră va deveni un hub energetic în regiune. 

 

“Acest conflict creat de Moscova a tulburat grav toate legăturile comerciale care traversează sau ocolesc Marea Neagră și a pus o mare presiune pe economiile și resursele țărilor care depind de tranzitarea mărfurilor pe aici. Libertatea circulației maritime ori a survolului aerian au fost profund afectate de conflictul iscat de Rusia, iar asta se vede în distorsiunile create asupra energiei, a prețurilor și în general a economiilor tuturor statelor din regiune. Dincolo de acest peisaj plin de provocări, am prezentat participanților planuri de viitor pe care România le construiește în prezent. Prin țara noastră vor trece importante coridoare de tranzit a gazului, a petrolului ori a electricității, care ne vor transforma într-un adevărat hub energetic regional. Uniunea Europeană plănuiește să realizeze un cablu pe sub mare pentru aducerea electricității produse eolian în Azerbaidjan. Un consorțiu din România și Azerbaidjan studiază o rută de transport a gazului lichefiat între porturile Kulevi (din Georgia) și Constanța Sud, de aici urmând să fie exportat către restul Europei. Astfel, țara noastră va fi un punct nodal pe harta energetică a Europei”, a precizat premierul după discuțiile de la Forumul de Securitate din Regiunea Mării Negre și Balcani.

Nicolae Ciucă a ținut să sublinieză că România a fost și rămâne un pilon de stabilitate în regiune. “La încheierea mandatului meu, situația economică a țării este solidă, după o creștere de 4,7% a PIB în anul anterior, după cel mai mare grad de atragere a fondurilor europene și după cea mai mare valoare a investițiilor străine directe plasate. Cu un conflict la graniță, România are resursele care ne vor da reziliență în fața oricăror provocări”, a concluzionat Nicolae Ciucă.

 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?