Prima pagină » Ciucă: România va deveni un important producător regional de electricitate

Ciucă: România va deveni un important producător regional de electricitate

România va deveni a doua țară din lume, după SUA, în care se va implementa tehnologia revoluționară a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni (SMR).

by B. R.
0 comment

România va deveni a doua țară din lume, după SUA, în care se va implementa tehnologia revoluționară a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni, este anunțul premierului Nicolae Ciucă, după ce președintele american Joe Biden a anunțat la summitul G7 că România va primi finanțare pentru proiectul reactoarelor modulare mici (SMR).

„Primele reactoare vor fi amplasate inițial în foste termocentrale, pentru a înlocui energia produsă din cărbune cu una nepoluantă și fără emisii. Specialiștii estimează că numai o singură centrală electrică cu 6 module va genera aproximativ 200 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an“, a anunțat Nicolae Ciucă.

Primul ministru a mai spus că România „se plasează pe harta energiei curate a lumii datorită sprijinului constant și substanțial oferit de Statele Unite ale Americii și viziunii coerente a statului român pentru dezvoltarea programului național nuclear civil, prin care vom asigura energie accesibilă pentru cetățeni și economie, produsă în condiții prietenoase cu mediul.

Reamintesc faptul că o altă reușită a Parteneriatului Strategic pe care îl avem cu Statele Unite este asigurarea unei finanțări consistente pentru construirea reactoarelor 3 și 4 din centrala atomo-electrică de la Cernavodă. Acestea sunt premisele care vor face din România un important producător regional de electricitate“.

România, spune el, a demarat deja proiecte „care privesc consolidarea surselor regenerabile, creșterea producției de gaz din Marea Neagră și ample programe de eficiență energetică. În timp, materializarea acestor planuri ne va aduce independența în domeniu și va transforma România într-un exportator net de energie“.

Banca pentru Import-Export a Statelor Unite (EXIM) a emis o scrisoare de interes pentru un potenţial sprijin de până la 99 de milioane de dolari către RoPower Nuclear SA, bazându-se pe sprijinul anterior al guvernului SUA pentru a dezvolta prima centrală cu reactoare modulare mici (SMR) din România, folosind tehnologia companiei americane NuScale Power şi serviciile de inginerie şi construcţii ale Fluor Corporation, fondurile fiind destinate studiilor de proiectare, scrie News.ro. Anunţul a fost făcut de către preşedintele SUA, Joe Biden, la summitul G7 din Japonia.

Împreună cu manifestările de interes din partea partenerilor publici şi privaţi din Japonia, Republica Coreea şi Emiratele Arabe Unite, sprijinul iniţial pentru proiect însumează până la 275 de milioane de dolari, potrivit unui fact sheet publicat de Casa Albă, referitor la Parteneriatul pentru infrastructură şi investiţii globale la summitul G7.

Aceste angajamente, împreună cu noile angajamente din partea României, sprijină achiziţia de materiale cu timp lung de fabricaţie, finalizarea analizei de inginerie şi proiectare front-end (FEED), furnizarea de experţi în managementul proiectelor şi activităţile de reglementare ale centralei.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?