Prima pagină » VIDEO: Guvernul propune bonusuri și majorări de salarii pentru dascăli și personalul nedidactic

VIDEO: Guvernul propune bonusuri și majorări de salarii pentru dascăli și personalul nedidactic

Care sunt principalele măsuri cu care Guvernul vrea să oprească greva dascălilor

by B. R.
0 comment

Reprezentanții sindicatelor din educație s-au întâlnit azi cu membri ai Guvernului și ai coaliției. Conform unor surse, dascălilor li s-au propus bonsuri și majorări de salarii, inclusiv pentru personalul nedidactic. Toate aceste măsuri au fost anunțate pentru a stopa greva generală anunțată pentru luni în toată țara.

Cele mai importante propuneri pentru sindicaliști:

 • Bonus de 1.000 de lei pentru profesori debutanți
 • Bonsuri pentru profesorii angajați în zone defavorizate
 • Creșeteri de salarii pentru personalul nedidactic.
 • Legea salarizării să fie finalizată până la jumătate lunii iulie.

Premierul Nicolae Ciucă le-a spus sindicaliștilor că educația va rămâne, alături de sănătate, prioritatea Guvernului. „Nu cred că a fost vreo solicitare de dialog căreia Guvernul să nu-i răspundă. Că am responsabilitatea a tot ceea ce înseamnă rezolvarea problemelor, astfel încât împreună că putem să rezolvăm probleme. Nu există un numitor comun pe care să putem să-l folosim, altul decât cel al dialogului, al cunoaşterii realităţii şi al asumării responsabilităţii fiecăruia dintre noi. Cu toţii nu am făcut nimic altceva decât să căutăm soluţii şi sunt convins că vom găsi soluţii împreună, pentru că am înţeles şi înţelegem în continuare nevoia de a face în aşa fel încât ţara noastră, cetăţenii României să aibă încredere într-un sistem de educaţie pe care l-am considerat, îl considerăm şi îl vom respecta în continuare ca făcând parte din primele două priorităţi ale programului de guvernare”, le-a spus premierul dascălilor.

 

 

„Este absolut greu de explicat copiilor care în preajma examenelor, oricum au emoţia aceasta a examenelor, venim acum şi întărim această emoţie pe o situaţie care poate să degenereze într-o grevă generală. În dialogul pe care l-am avut, aţi înţeles problemele care sunt la nivel naţional. Nu pot să nu vorbim şi să facem în aşa fel încât să ducem la bun sfârşit ceea ce ne angajăm că putem fiecare dintre noi. Au fost toate situaţiile prin care a trebuit să asigurăm gestionarea şi rămânerea în echilibru a societăţii, a economiei, a educaţiei, a sănătăţii, a tot ceea ce avem noi de gestionat de la nivelul Guvernului. Din acest buget trebuie să face în aşa fel încât să asigurăm tot ceea ce trebuie asigurat pentru buna funcţionare a întregii ţări. Am asumat că prioritatea este educaţia şi în continuare o afirm public că prioritatea este educaţia. Ea rămâne în topul asumărilor noastre la nivelul coaliţiei”, a spus primul ministru.

La consultări mai participă preşedintele Camerei Deputaţilor, viitorul premier Marcel Ciolacu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul Muncii, Marius Budăi, ministrul de Interne, Lucian Bode, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu.

Sindicatele din Educaţie au anunțat că luni vor declanșa greva generală, iar revendicările cele mai importante sunt:

 • Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
 • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
 • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;
 • Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
 • Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
 • Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;
 • Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?