Șefii Coaliției PNL-PSD, dar și ministrul Finanțelor au stabilit mai multe puncte cheie care ar urma să se regăsească în viitoarea ordonanță atât de dezbătută în spațiul public, în urma negocierilor cruciale purtate joi. Surse guvernamentale susțin că liberalii și social-democrații au discutat măsurile care au creat controverse uriașe mei ales în mediul economic. Au fost convenite, astfel, variantele de compromis.
- la microîntreprinderi până în 300.000 lei se va plăti impozit de 1%, peste 300.000 lei și până în plafonul de 2.5 milioane de lei se va plăti 3% pe cifra de afaceri.
- mașinile de lux de peste 75.000 de euro vor fi impozitate cu o taxă 0,3% din valoare totală a mașinii.
- taxă de 0.3% pentru proprietățile de peste 500.000 de euro cu excepții: casele cumpărate pe credit unde se discută mai multe variante. Este în discuție să se elimine valoarea luată pe credit și să se impoziteze valoarea adusă de proprietar.
- se menține impozitul pe dividende la 8%.
- se menține eliminarea facilităților fiscale pentru agricultura și construcții.
- se introduce impozit pe venit pentru ITT, pentru veniturile de peste 10.000 de lei.
- la PFA pentru CASS se păstrează plafoanele de 6, 12, 24 de salarii dar ce depășește se plătește la venitul real. Plafoanele la CAS se mențin ca în prezent.
Discuțiile și negocierile în Coaliție nu s-au încheiat, iar variantele prezentate sunt convenite între liderii PSD și PNL, susțin sursele guvernamentale. Discuțiile vor continua și în perioada următoare, iar ordonanțele privind reducerea cheltuielilor și introducerea unor noi măsuri fiscale ar putea fi adoptate de guvern undeva la sfârșitul lunii august.
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, va merge într-o vizită de lucru la Bruxelles după 21 august, pentru a discuta cu reprezentanţii Comisiei Europene pe tema ordonanţelor de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare şi măsurilor fiscale, înainte de aprobarea acestora în guvern.
Coaliția PSD-PNL a discutat pe baza unui document propus de ministerul Finanțelor, care prevedea printre altele creșterea impozitului pe dividende, majorarea TVA la anumite produse și servicii. Discuțiile dintre PSD și PNL au fost unele tensionate și generat atacuri între PSD și PNL, susțin sursele.