Prima pagină » 24.000 de jandarmi, pompieri şi poliţişti de frontieră vor fi mobilizați in minivacanța de Sfânta Maria

24.000 de jandarmi, pompieri şi poliţişti de frontieră vor fi mobilizați in minivacanța de Sfânta Maria

by A. Ionut
0 comment

Aproximativ 24.000 de angajaţi MAI, în principal poliţişti, jandarmi, pompieri şi poliţişti de frontieră, vor fi mobilizaţi pe perioada minivacanţei de Sfânta Maria, când vor fi organizate pelerinaje şi evenimente pentru sărbătorirea Zilei Marinei, iar numeroşi turişti sunt aşteptaţi pe litoral şi în staţiunile de la munte.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a anunţat că au fost dispuse măsuri suplimentare pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor şi asigurarea unei intervenţii rapide în caz de pericol, pe perioada minivacanţei de Sfânta Maria.

Zilnic, vor fi mobilizaţi aproximativ 24.000 de angajaţi MAI, în principal poliţişti, jandarmi, pompieri şi poliţişti de frontieră. 

Cele mai importante obiective ale efectivelor MAI vor fi prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, asigurarea fluenţei circulaţiei rutiere, concomitent cu depistarea şoferilor care pun în pericol siguranţa traficului, reducerea timpilor de aşteptare în punctele de trecere a frontierei şi desfăşurarea eficientă a intervenţiilor în situaţii de urgenţă.

”Conducerea MAI a solicitat să fie asigurată o prezenţă sporită în stradă, la vedere, a dispozitivelor de ordine publică mai ales în zonele aglomerate, staţiuni turistice, locuri de organizare a unor evenimente cu public numeros, gări, staţii de metrou, porturi, aeroporturi, târguri, lăcaşuri de cult. Pentru data de 15 august, a fost dispusă o mobilizare suplimentară atât cu ocazia manifestărilor religioase de amploare, cât şi cu prilejul altor evenimente publice importante, precum cele dedicate Zilei Marinei. Cea mai importantă manifestare religioasă din punct de vedere al numărului de participanţi va avea loc la Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj, unde se preconizează prezenţa a 25.000 de credincioşi. Cu ocazia Zilei Marinei, vor avea loc ceremonii în mai multe oraşe, cea mai semnificativă ca număr de participanţi fiind cea din municipiul Constanţa, unde se anticipează că vor fi prezente aproximativ 15.000 de persoane”, a arătat sursa citată.

De altfel, în acest weekend prelungit, vor fi organizate peste 110 evenimente cu public numeros, la care se estimează participarea a aproximativ 500.000 de persoane. La 25 dintre aceste manifestări publice, vor participa între 5.000 şi 25.000 de persoane. Printre cele mai importante evenimente se numără cele din judeţele Ilfov, cu durata de 3 zile şi o participare zilnică de 15.000 de persoane, Brăila din perioada 11-15 august tot cu 15.000 de participanţi zilnic şi Giurgiu, cu aproximativ 10.000 de persoane în ambele zile de organizare. 

Efectivele MAI vor fi prezente pentru prevenirea faptelor ilegale favorizate de aglomeraţie şi pentru a asigura intervenţia în situaţii de urgenţă, dar şi pentru a oferi sfaturi cetăţenilor despre măsuri de autoprotecţie pentru o minivacanţă fără probleme. La rândul lor, specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog vor oferi informaţii cu privire la efectele negative ale consumului de alcool şi de droguri, dar şi detalii despre cum şi unde pot cere ajutor persoanele vulnerabile.

În zone precum cluburi, discoteci, locuri de agrement, echipajele de poliţie şi de jandarmerie vor organiza acţiuni punctuale pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor comise cu violenţă. 

De asemenea, se va acorda atenţie sporită staţiunilor de la munte şi de pe litoral, unde se aşteaptă un număr semnificativ de turişti, acesta urmând să fie probabil cel mai aglomerat week-end din acest an. De altfel, pe litoral au fost deja detaşate efective din alte judeţe pentru a asigura măsurile de protecţie a cetăţenilor şi de acţiune în situaţii de pericol. Turiştii care aleg să petreacă această minivacanţă la munte sunt sfătuiţi să nu se aventureze pe trasee dificile fără echipament şi pregătire corespunzătoare şi să evite drumeţiile până la ore târzii sau când condiţiile meteorologice sunt schimbătoare, precum şi să nu hrănească şi să nu se apropie de animalele sălbatice, care pot fi periculoase. În caz de nevoie, turiştii pot cere ajutorul jandarmilor montani.  

”Având în vedere că ne aşteptăm la o creştere a mobilităţii cetăţenilor la nivelul întregii ţări, zilnic, pentru a preveni accidentele grave şi a fluidiza circulaţia, dispozitive complexe de poliţişti vor fi mobilizate pe cele mai solicitate drumuri şi în punctele cu risc crescut de producere a unor evenimente negative. Poliţiştii vor beneficia şi de sprijin aerian din partea elicopterelor Inspectoratului General de Aviaţie. Recomandăm conducătorilor auto să manifeste o conduită preventivă la volan şi să ţină cont de indicaţiile echipajelor rutiere, inclusiv cu privire la eventuale rute alternative. De asemenea, mare atenţie în cazul deplasărilor în zone în care sunt anunţate fenomene hidro-meteorologice periculoase. Dacă nu este urgentă, amânaţi călătoria sau optaţi pentru o rută ocolitoare”, a arătat Dajbog, conform news.ro. 

Pentru această minivacanţă, la nivelul Poliţiei de Frontieră sunt dispuse măsuri pentru fluidizarea tranzitului de persoane şi vehicule atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară.

În aceste zile, aproximativ 5.000 de pompieri vor fi pregătiţi să intervină pentru salvarea cetăţenilor şi a bunurilor lor în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau pentru acordarea primului-ajutor medical. De asemenea, sunt pregătite elicopterele SMURD pentru transportul pacienţilor aflaţi în stare gravă.

Potrivit IGSU, încă de la începutul sezonului estival au fost făcute controale de prevenire la unităţi de turism şi de agrement, obiective din domeniul alimentaţiei publice, cu prioritate la cele la care se înregistrează un număr mare de turişti sau la care au fost constatate, pe timpul verificărilor anterioare, deficienţe privind securitatea la incendiu. De asemenea, s-au avut în vedere şi construcţiile sau amenajările destinate pentru organizări de concerte, festivaluri sau spectacole, târguri tematice, campinguri, tabere şcolare sau alte spaţii cu caracter sezonier.

”Numai în lunile iunie şi iulie, la nivel naţional, pompierii au desfăşurat 7.604 controale, în urma cărora au fost aplicate 25.568 avertismente şi 4.181 amenzi, în cuantum de aproape 30 milioane lei. În urma acţiunilor de control, pentru 5 obiective din judeţele Argeş, Cluj şi Vâlcea (două obiective din categoria turism şi alimentaţie publică, iar 3 obiective din categoria cluburi, baruri, discoteci) s-a dispus măsura complementară de oprire a funcţionării ori utilizării pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie prin depăşirea cu mai mult de 10% a numărului de utilizatori, neechipare cu instalaţii de prevenire şi stingere a incendiilor, neasigurarea numărului minim de căi pentru evacuare”, a transmis IGSU.

Pompierii pot interveni cu peste 3.700 de mijloace tehnice, dintre care aproape 800 echipaje de stingere, 120 de maşini de descarcerare, precum şi peste 450 de echipaje SMURD care încadrează autospeciale pentru transport victime multiple, ambulanţe de prim ajutor şi terapie intensivă mobilă, precum şi ambulanţe pentru transport neonatologic.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?