Prima pagină » SMECHERIA PSD: Cum își umfla Marcel Ciolacu buzunarele cu bani publici. Planul prin care vrea să tripleze numărul de revoluționari

SMECHERIA PSD: Cum își umfla Marcel Ciolacu buzunarele cu bani publici. Planul prin care vrea să tripleze numărul de revoluționari

Impact bugetar de milioane, în plin scandal cu gaura de la buget de 20 de miliarde de lei.

by B. R.
0 comment

SMECHERIA PSD: Cum s-ar putea tripla numărul de revoluționari? Se schimbă data Revoluției cu 3 zile.

În timp pe membrii coaliției se ceartă din cauza găurii din buget și caută soluții pentru risipa de 20 miliarde de lei de la buget, un amendament introdus de doi parlamentari PSD ar putea pune și mai multă presiune asupra banilor publici. Mai exact, un amendament semnat de către președinta Comisiei juridice din Camera Deputaților Laura Viscol și senatorul Ion Rotaru la Ordonanța de Urgență 95/2004 privind revoluționarii, crește numărul celor care vor primi statutul de „Luptător cu rol determinant în Revoluția Română”.

Numărul „luptătorilor cu rol determinant” în Revoluția din decembrie 1989 ar putea ajunge de la 4.000 la 12.000. Odată cu numărul de revoluționari se triplează și impactul asupra bugetului.

Conform unei investigații Europa Liberă, găselnița inițiatorilor este modificarea datei și orei la care o persoană poate beneficia de un astfel de titlu.

În prezent, perioada pentru care este recunoscută calitatea de „luptător cu rol determinant” este intervalul 12-22 decembrie, ora 12.10 (data și ora când dictatorul Nicolae Ceaușescu a fugit cu elicopterul de pe sediul Comitetului Central). Aceasta ar urma să fie înlocuită cu intervalul 14-25 decembrie (ziua în care dictatorul a fost judecat și împușcat).

Aceste trei zile în plus strecurate în amendament măresc numărul „luptătorilor cu rol determinant”, care primesc o indemnizație de 2.020 lei lunar, ceea ce va duce și la creșterea spectaculoasă a impactului bugetar, mai notează sursa citată.

În prezent, suma pe care statul o cheltuie pentru indemnizația revoluționarilor este de 7 milioane de lei, iar aceasta ar urma să crească la peste 24 de milioane de lei. Totodată, statul va fi obligat să restituie retroactiv banii pe ultimii 8 ani pentru noii revoluționari, întrucât articolul 9 (3) din Legea 341/2004 stipulează că luptătorii cu rol determinant trebuie puși în plată de la 1 ianuarie 2015.

Impactul bugetar aferent acestor opt ani va fi de peste 27 de milioane de lei.

Conform surselor, amendamentele ar putea avantaja anumite persoane. Printre cei vizați de modificări s-ar afla inclusiv liderul PSD Marcel Ciolacu. Acesta deține deja un certificat de „luptător remarcat pentru fapte deosebite” la Revoluția de la Buzău, însă în 2019 a făcut un cerere de preschimbare a acestui titlu în „luptător cu rol determinant”. Al doilea certificat vine împreună cu indemnizația de 2.020 de lei.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?