Prima pagină » LOVITURĂ pentru Rafila – e pus la zid de medici. Au trimis o scrisoare către șefa Comisiei Europene: a promis și nu a rezolvat

LOVITURĂ pentru Rafila – e pus la zid de medici. Au trimis o scrisoare către șefa Comisiei Europene: a promis și nu a rezolvat

by B. R.
0 comment

Medicii de familie din România i-au transmis președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare în care este vizată activitatea ministrului Alexandru Rafila. Specialiștii din sănătate au reclamat probleme în legătură cu investițiile din spitale: a promis și nu a finalizat. 

Medicii de familie din România au întocmit o scrisoare în care își prezintă îngrijorarea în legătură cu propunerea trimisă de Ministerul Sănătății către Comisia Europeană privind modificarea componentelor legate de reformele și investițiile în sectorul sănătății din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Specialiștii din sănătate au explicat că reformele și investițiile care ar urma să fie modificate includ măsuri privind digitalizarea administrației publice și a serviciilor publice și îmbunătățirea sectoarelor de sănătate și educație, dezvoltarea unui sistem integrat de sănătate electronică, conectarea a peste 25.000 de furnizori de servicii medicale și dezvoltarea sistemelor de telemedicină, consolidarea capacităților pentru managementul fondurilor de sănătate publică, dezvoltarea capacității de investiții în infrastructura sanitară și consolidarea capacității pentru managementul serviciilor de sănătate și resurse umane în managementul sănătății.

Medicii de familie i-au semnalat președintei Comisiei Europene că investiția care reprezintă cea mai mare preocupare este Investiția 1 din Componenta 12. Este vorba de dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești. În documentul trimis de Ministerul Sănătății se precizează că fondurile europene vor fi folosite pentru peste 3.000 de centre de îngrijire primară, 200 de centre de îngrijire comunitară, centre de planificare familială, servicii de prevenire a sănătății, acces sporit pentru romi și pacienții vulnerabili.

În scrisoare semnată de medicii de familie din România se precizează că aceste investiții sunt în urmă față de cele din spitale. Termenul convenit pentru terminarea investițiilor amintite este iunie 2023.

„Așa cum este bine documentat de mulți ani în documentele semestrului european, rețeaua strategică de asistență medicală primară a României se dezintegrează lent, dar constant din cauza finanțării insuficiente, a lipsei de investiții și a proastei guvernări în ultimii 24 de ani. Un alt motiv pentru acest statut este lipsa implementării diferitelor strategii și planuri elaborate de Guvernul României, care a promis să consolideze asistența primară, dar nu și-a îndeplinit promisiunea”, se arată în scrisoarea medicilor de familie trimisă șefei Comisiei Europene.

Medicii de familie au precizat care au fost planurile promise de Ministerul Sănătății și nu au fost finalizate: Strategia de Dezvoltare a Asistenței Primare în România 2012-2020, Strategia Națională de Sănătate pentru România 2014-2020, Planurile Regionale de Sănătate 2016-2020, Raportul Rețelelor Regionale de Referire 2018. Specialiștii din sănătate au transmis că se tem că Planul de Reziliență 2021-2026 ar putea să aibă aceeași soartă.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?