Sesiunea de toamnă care începe, luni, în Parlamentul României aduce o serie de teme fierbinți pe agenda aleșilor. În primul rând este vorba despre propunerile de modificare a Codului fiscal și de reducere a cheltuielilor la bugetul de stat, negociate de Guvern cu reprezentanții Comisiei Europene.
Inițial premierul Marcel Ciolacu anunțase că acestea vor fi adoptate prin ordonanță de urgență însă, după ședința PSD de sâmbătă, s-a luat decizia ca pachetul de măsuri să ajungă în Parlament ca proiecte de legi pe care Guvernul să își asume răspunderea.
Apoi senatorii și deputații vor trebui să lucreze la noua lege a pensiilor care își propune să reducă inechitățile din sistem, inclusiv regândirea pensiilor speciale. Noua varianta ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie anul viitor, este de părere premierul.
Tot în această sesiune parlamentară sunt așteptate voturi finale pe modificări ale codului rutier, venituri majorate pentru mai multe categorii de salariați din sănătate, dar și masuri de sprijin pentru familiile cu venituri reduse.
Toate aceste legi au fost dezbătute, în weekend, de partidele PSD și PNL.
La Partidul Social Democrat s-a dat și un vot pentru ca Executivul să-și asume răspunderea în Parlament pe un pachet legislativ, un pachet de măsuri fiscal bugetare, însă fără ca Marcel Ciolacu să prezinte toate măsurile ce ar urma să facă parte din acest pachet.
De cealaltă parte, la Partidul Social Liberal a fost, duminică, o ședință în care s-a încercat același lucru, doar că aici a fost o revoltă foarte mare venită din partea liderilor PNL.
Conform reglementărilor legale, în prima zi a sesiunii parlamentare sunt aleşi, în şedinţa de plen a fiecărei Camere, membrii Biroului permanent – vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii, cu excepţia preşedintelui, care este ales la începutul legislaturii. La Camera Deputaţilor, preşedinte interimar este social-democratul Alfred Simonis, iar preşedintele Senatului – liderul PNL, Nicolae Ciucă.
Alegerea conducerilor celor două Camere se face la propunerea grupurilor parlamentare, în conformitate cu ponderea acestora, potrivit configuraţiei politice a Camerei Deputaţilor, respectiv a Senatului şi negocierii liderilor grupurilor. Listele candidaţilor propuşi pentru Birourile permanente se supun în întregime votului Camerei Deputaţilor, respectiv al Senatului şi se aprobă cu votul deschis al majorităţii deputaţilor sau senatorilor prezenţi.
La final, vor avea loc şedinţe ale Birourilor permanente în noua componenţă pentru stabilirea ordinii de zi şi a programului de lucru din această săptămână.