Prima pagină » Petre Daea, întâlnire cu omologul său ucrainean după decizia de a impune măsuri sporite de securizare a cerealelor care tranzitează România

Petre Daea, întâlnire cu omologul său ucrainean după decizia de a impune măsuri sporite de securizare a cerealelor care tranzitează România

by A. Ionut
0 comment

Ministrul Agriculturii Petre Daea a discutat vineri, la Bucureşti, cu omologul ucrainean Mikola Solski pe tema tranzitului cerealelor din Ucraina către state terţe. Miercuri, Daea, i-a transmis acestuia că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară pentru mijloacele de transport care tranzitează teritoriul României către state terţe.

Conform Ministerului Agriculturii, cei doi oficiali au convenit miercuri asupra întâlnirii tete-a-tete de la Bucureşti, pentru a transpune rapid în practică cele mai bune soluţii pentru ambele părţi în cazul transporturilor de cereale ucrainene.

”În cadrul convorbirii, ministrul Petre Daea i-a transmis omologului său ucrainean că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară (sigilare şi monitorizare) pentru mijloacele de transport care tranzitează teritoriul României către state terţe, pentru protejarea fermierilor români care se confruntă cu dificultăţi din cauza fluxului de cereale ucrainene. Ministrul Daea a reiterat că România, ca stat membru, susţine demersurile Comisiei Europene de sprijinire a Ucrainei în faţa agresiunii ruse şi va asigura în continuare tranzitul cerealelor din această ţară către state terţe şi rutele comerciale tradiţionale”, a precizat Ministerul Agriculturii.

Totodată, ministrul Daea a transmis părţii ucrainene solicitarea de a identifica rapid soluţii pentru restricţionarea exporturilor de cereale şi seminţe oleaginoase (floarea-soarelui, rapiţă) către România, având în vedere dificultăţile întâmpinate de fermierii români.

Ministrul ucrainean a fost înştiinţat că România instituie controale direct în vamă, coordonate de către ANSVSA, pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, cu prelevare de probe pentru determinarea calitativă în conformitate cu legislaţia europeană, si nu la destinaţie, cum se întâmpla până acum.

Decizia a fost luată având în vedere că într-o altă ţară europeană au fost descoperite niveluri de pesticide peste limita admisă în UE.

Pe parcursul discuţiilor, ministrul Mikola Solski a fost informat cu privire la demersul făcut de miniştrii agriculturii din cele cinci State Membre (RO PL HU BG şi SK) către Comisia Europeană pentru modificarea Regulamentului 870/2022, astfel încât să fie asigurat culoarul de tranzit către ţări terţe, fără a afecta fermierii din statele de graniţă.

 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?