Prima pagină » 620 milioane de euro pentru IMM-uri. Ministrul Marcel Boloș: Aceste prime apeluri vor aduce peste 11.000 locuri noi de muncă în zonele defavorizate

620 milioane de euro pentru IMM-uri. Ministrul Marcel Boloș: Aceste prime apeluri vor aduce peste 11.000 locuri noi de muncă în zonele defavorizate

by A. Ionut
0 comment

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat primele ghiduri ale solicitantului pentru două apeluri de proiecte care vor sprijini sectorul antreprenorial productiv mic și mijlociu, pentru creșterea competitivității și a capacității economiilor locale de a genera locuri de muncă durabile și sigure.

IMM-urile din județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș vor avea acces la finanțare în valoare totală de 620,46 milioane de euro pentru crearea de unități noi de producție ori prestări de servicii, pentru extinderea celor existente, dar și pentru diversificarea produselor și serviciilor oferite.

” Lansăm astăzi în consultare publică primele ghiduri ale solicitantului pentru apelurile naționale aferente perioadei 2021 – 2027 și, poate nu întâmplător, marcăm acest start prin două apeluri finanțate prin Programul Tranziție Justă. Cele șase județe incluse în acest program Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș se confruntă cu pierderea de locuri de muncă în urma închiderii sau transformării unor activități dominante în economia locală, iar investițiile pe care le putem face în aceste zone, din fonduri europene, reprezintă o gură de oxigen pentru mii de familii din aceste zone. Aceste prime apeluri aduc deja 620 de milioane în economia locală prin două tipuri de granturi care vor sprijini întreprinderile să investească în activități productive și, mai ales, să creeze noi locuri de muncă. Fiecare întreprindere sprijinită, fiecare loc de muncă nou creat își multiplică beneficiile în comunitate, pentru că sunt familii întregi care depind de acestea. Până la sfârșitul anului 2023, vor fi deschise toate cele 87 apeluri de proiecte finanțate prin Programul Tranziție Justă, adică vor fi create peste 11.000 noi locuri de muncă și vor beneficia de reconversie profesională peste 30.000 de persoane din cele șase județe”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

 Cele două proiecte se adresează întreprinderilor mici și mijlocii din județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș, înființate până la data de 31 decembrie 2021 și oferă acces la granturi de până la 2 milioane de euro și la granturi între 2 milioane și 5 milioane de euro în cadrul a două apeluri competitive, cu termen limită de depunere.

Investițiile eligibile în cadrul celor două proiecte sunt investiții în active corporale precum lucrări de construire, extindere a spaţiilor de producţie/ prestare de servicii, inclusiv a utilităţilor generale aferente (alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, PSI); achiziţionarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, de natura mijloacelor fixe, cu excepția mijloacelor de transport; achiziţionarea de instalaţii/ echipamente specifice în scopul implementării măsurilor legate de contribuția la dezvoltarea durabilă punctate în cadrul evaluării tehnice și financiare.

De asemenea, se încadrează și investițiile în active necorporale precum brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi şi active similare, utilizate exclusiv în domeniul de activitate vizat de proiect.        

Bugetul total al apelului Proiecte cu finanțare nerambursabilă între 2 – 5 milioane euro lansat în cadrul acțiunii ”Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului”,  componenta ”Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă” este de 289,54 milioane de euro.

Cel de-al doilea apel, prin care se acordă granturi de până la 2 milioane de euro, dispune de un buget total de 330,91 milioane de euro.

 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?