Prima pagină » Apel disperat pentru bolnavii de cancer după decizia șocantă a lui Rafila. Senator PNL: eu știu foarte bine ce înseamnă vestea că ești bolnav de cancer, cunosc acea lovitură de ciocan

Apel disperat pentru bolnavii de cancer după decizia șocantă a lui Rafila. Senator PNL: eu știu foarte bine ce înseamnă vestea că ești bolnav de cancer, cunosc acea lovitură de ciocan

by A. Ionut
0 comment

Decizia Ministerului Sănătății de a lansa un nou Plan de Combatere a Cancerului, la 7 luni de când Planul de Combatere a Cancerului la care un grup de specialiști a lucrat timp de câțiva ani a fost aprobat de Parlament și promulgat de președintele Klaus Iohannis, a stârnit revoltă în rândul pacienților care se luptă pentru supraviețuire.

Nicoleta Pauliuc, senator PNL și fost pacient oncologic, atrage atenția că prin elaborara unui nou Plan anti-cancer se amână pe termen nedeterminat elaborarea normelor, aplicarea programele specifice, finanţarea şi implementarea planului aprobat prin lege.

„Din păcate, miercuri, pentru mine și pentru mulți diagnosticați cu cancer această zi a fost una foarte tristă. Trebuie să înțelegeți că eu știu foarte bine ce înseamnă vestea că ești bolnav de cancer, cunosc acea lovitură de ciocan. Cunosc exact prin ceea ce trece un diagnosticat cu cancer. Din acest motiv am luptat, chiar la propriu spun eu, în Parlament  ca acest proiect să treacă. Mulți colegi mă întrebau de ce trebuie să fie lege. Trebuie să fie lege tocmai pentru ca această discuție de astazi să nu se fi realizat. Trebuie să existe o obligativitate din partea Ministerului Sănătății să facă norme. Pentru bolnavii de cancer timpul este extraordinar de prețios.”, a declarat Nicoleta Pauliuc.  

Iar datele specialiștilor sună terifiant. În România, tot mai mulți oameni se vor lupta cu această boală teribilă.

„În viitorul nu prea îndepărtat, unul din trei cetățeni români va fi diagnosticat cu cancer. Dacă aceste cifre nu ne sperie, atunci ce alte cifre ne-ar face să ne așezăm la masa și să facem norme? Eu încă sper că cei din Ministerul Sănătății vor accepta solicitarea noastră de parteneriat, și a domnului Irimia, și a tuturor colegilor inițiatori ai acestui plan, inclusiv Alexandru Rafila a fost inițiatorul Planului de Cancer, și ne vom îndeplini misiunea, ne vom îndeplini mandatul.

Ce îl împiedică pe domnul ministru să facă să nu facă registrul, de ce îi trebuie alt plan, de ce îi trebuie o altă ordonanță? Avem posibilitatea în acest plan care este lege, scrie foarte clar că avem nevoie de un registru al pacientului oncologic pentru că doar așa putem să facem politici publice corecte. “, a punctat senatoarea liberală.

Bolnavii de cancer amenință că vor ieși în stradă și vor acționa ministerul în instanță dacă normele nu vor fi implementate de la 1 iulie.

„Nu sunt specialist, poate sunt și emoționată și foarte mult angrenată în acet proiect de lege, dar îmi doresc foarte mult să înțelegem că paradigma trebuie schimbată, că în centrul sistemului de sănătate trebuie să fie pacientul, să înțelegem că trebuie să le dăm speranță oamenilor

România este prima țară din lume care a instituit prin lege dreptul românului la medicina personalizată. La nivelui Uniunii Europene suntem exportatori de bune practice. Fiecare dintre noi, cei care dorim ca acest lucru să se înfăptuiască, ca această lege să aibă norme, mai spun încă o dată, sunt colegii mei care au lucrat la acest plan de luptă împotriva cancerului, sunt specialiști care au venit în fiecare marți la ora 9 în Parlamentul României pentru ca acest proiect să iasă, să fie promulgat de președintele Iohannis. Noi îi spunem public domnului Rafila că ne oferim să punem pe hârtie cee ace dumnealui vrea să înfăptuiască. Mai avem încă șanse, mai avem încă timp până la sfârșitul acestei luni să facem normele.”, i-a transmis Nicoleta Puliuc lui Alexandru Rafila, în emisiunea 100% de la Realitatea PLUS.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?