Prima pagină » Cresc facturile la gaze. Cât vor plăti românii în plus și de când se aplică noile tarife

Cresc facturile la gaze. Cât vor plăti românii în plus și de când se aplică noile tarife

by A. Ionut
0 comment

Facturile la gaze vor crește semnificativ începând cu 1 aprilie. Asta după ce a fost aprobată creșterea tarifelor de transport și distribuție gaze și energie electrică prin legea 357/2022.

Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a explicat majorarea.

“Alin 2, Art. 14, din Legea 357/2022 stabilește explicit că, începând cu 1 aprilie 2023, se vor adăuga în tarif toate costurile care au fost suportate de operatorii de transport în anul 2021 și anul 2022 și care, conform legii, se vor recupera prin majorarea tarifelor începând cu 1 aprilie 2023.

Tarifele rezultate ca urmare a aplicării prevederilor alin. (1) nu se modifică în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023. Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei va stabili tarife reglementate de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale, precum şi tarife reglementate de transport al energiei electrice, aplicabile începând cu dată de 1 aprilie 2023, conform cadrului de reglementare şi prevederilor prezenței ordonanţe de urgenţă.”, se arată în lege.

ANRE are obligația de a verifica dacă tarifele solicitate de operatori sunt realizate în conformitate cu metodologiile de stabilire a tarifelor și de a le aproba dacă aceste tarife respectă metodologia.

“În ceea ce privește impactul acestor creșteri de tarif asupra costurilor consumatorului final se prezintă astfel: La energie electrică nu există un impact direct asupra consumatorului casnic sau non-casnic, creșterea tarifelor urmând a fi compensată de către stat. La gaze naturale, pentru consumatorul casnic va exista o creștere cu cca. 4-5% față de prețurile efectiv achitate în luna februarie 2023. Pentru consumatorul non-casnic cu un consum sub 50.000 MWh/an va fi o creștere cu cca. 1-2% față de prețurile efectiv achitate în luna februarie 2023, iar pentru consumator non-casnic cu un consum peste 50.000 MWh/an va fi o creștere cu cca. 5-10% față de prețurile efectiv achitate în luna februarie 2023”, a explicat Dumitru Chisăliţă,conform observatornews.ro.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?