Prima pagină » Iohannis: „Căutăm soluţii pentru aducerea în ţară a românilor din Israel cât mai curând posibil”

Iohannis: „Căutăm soluţii pentru aducerea în ţară a românilor din Israel cât mai curând posibil”

by B. R.
0 comment

Președintele Iohannis a declarat că aproape 900 de români se află în Israel, majoritatea fiind turiști. Șeful statului a mai spus că se caută soluţii pentru aducerea acestora în ţară cât mai rapid.

“Sunt destul de mulţi români în momentul acesta în Israel. Din datele pe care le avem până acum, sunt între 800-900 de români, mulţi sunt turişti, alţii sunt în pelerinaje. Deocamdată nu avem informaţii că ar fi în dificultate, dar, cum se spune, situaţia este în evoluţie şi în orice moment poate să apară ceva nou. Noi căutăm deja soluţii pentru a-i aduce în ţară pe cei care vor să revină rapid. Acest lucru va fi posibil cred în curând. Aeroportul din Tel Aviv este închis, dar se lucrează la asta”, a spus şeful statului, la Palatul Belem, în cadrul declaraţiilor comune susţinute cu omologul portughez, Marcelo Rebelo de Sousa.

El a indicat că ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, se află în delegaţia sa din vizita de stat în Portugalia.

“Evident că din primul moment am discutat şi suntem în contact cu toate părţile, cu ambasada noastră şi cu alţii”, a spus Iohannis.

Şeful statului a subliniat că reprezentanţii ambasadelor şi consulatelor sunt la dispoziţia românilor pentru orice informaţie, consiliere sau asistenţă consulară.

“Este, din acest punct de vedere, o situaţie tristă şi sper că acest atac va fi terminat în curând”, a spus Iohannis.

Şeful statului a condamnat ferm atacurile de sâmbătă asupra Israelului, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti şi răniţi.

“România este solidară cu Israel şi reiterează susţinerea pentru dreptul suveran al Israelului la autoapărare”, a mai declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a informat anterior că, din dispoziţia ministrului Luminiţa Odobescu, a fost activată Celula de Criză la nivelul ministerului, aceasta fiind în contact permanent cu Ambasada României la Tel Aviv şi Oficiul de reprezentare al României la Ramallah, precum şi cu Delegaţia UE din Israel, şi monitorizează atent situaţia din teren în vederea oferirii de sprijin cetăţenilor români care solicită asistenţă consulară.

Israelul și Fâșia Gaza au intrat din nou în război sâmbătă, după ce aripa militară a mişcării islamiste palestiniene Hamas a lansat o ofensivă surpriză, lansând mii de rachete şi infiltrând luptători pe teritoriul israelian pe uscat, pe mare şi pe calea aerului, relatează agenţiile internaţionale.

Cel puţin 40 de oameni au fost ucişi sâmbătă în Israel de la începutul ofensivei grupării Hamas. În acelaşi timp, potrivit Ministerului israelian al Sănătăţii, 779 de persoane rănite au fost internate în spitale israeliene.

Pe de altă parte, cel puţin nouă persoane au fost ucise în Fâşia Gaza, după ce Israelul a răspuns la atacul Hamas cu lovituri aeriene asupra teritoriului controlat de mişcarea islamistă, a informat AFP.

Totodată, cel puţin 50 de persoane sunt ţinute ostatice de militanţi palestinieni care au pătruns în Israel, au afirmat surse palestiniene citate de EFE. 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?