Prima pagină » Ministrul Apărării, precizări despre dronele care ar fi căzut pe teritoriul României. Tîlvăr: Cetăţenii români se află într-o stare de siguranţă absolută

Ministrul Apărării, precizări despre dronele care ar fi căzut pe teritoriul României. Tîlvăr: Cetăţenii români se află într-o stare de siguranţă absolută

by A. Ionut
0 comment

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a făcut mai multe precizări legate de căderea unor drone rusești pe teritoriul României în ultimele zile în urma atacurilor asupra porturilor ucrainene.

Într-un interviu pentru AGERPRES, Ministrul Apărării Naționale a reiterat că dronele rusești folosite de Moscova în atacurile asupra porturilor ucrainene Izmail și Reni nu au ajuns pe teritoriul țării noastre. 

Angel Tîlvăr: În primul rând, voi începe prin a face ceea ce este normal să fac, şi anume să condamn ceea ce Rusia face în Ucraina. O fac de fiecare dată când avem astfel de incidente, pentru că lucrurile acestea sunt imputabile Rusiei. Ucraina este un stat suveran, care se află sub un act de agresiune din partea Rusiei şi este normal ca România, care este un stat democratic, aparţinând lumii democratice, să condamne astfel de acţiuni. Doi: Aşa cum aţi spus, Ministerul Apărării a negat faptul că drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional şi a făcut-o în cunoştinţă de cauză, pentru că – şi acum răspund întrebării dumneavoastră – suntem prezenţi prin tot ce înseamnă capabilităţi menite să avertizeze şi să monitorizeze situaţia din zonă, motiv pentru care informaţiile pe care noi le dăm sunt sub semnul acurateţii şi al corectitudinii din toate punctele de vedere.

Dar apărarea în sine a navigatorilor români, pentru că s-a pus problema de mai multe ori, navigatorii români care merg în porturile acestea ucrainene, atacate în mod repetat şi vin spre România pe Dunăre, poate fi asigurată de Ministerul Apărării?

Angel Tîlvăr: Nu este vorba aici de implicare a Ministerului Apărării neapărat, pentru că în arhitectura de siguranţă a României avem şi Gardă de Coastă, avem şi Poliţie de Frontieră. Deci, nu s-a pus problema ca Ministerul Apărării Naţionale să aibă extrateritorial atribuţii în acest sens.

Dar din momentul în care vin în teritoriul român, deja este asigurată…

Angel Tîlvăr: Este teritoriul românesc şi acolo lucrurile se petrec după legislaţia României şi este vorba de cetăţenii români care beneficiază de protecţia statului român, în cazul pe care l-aţi menţionat.

În ce măsură puteţi reitera asigurările pe care Ministerul Apărării le-a spus în nenumărate rânduri în situaţii asemănătoare cu atacurile asupra porturilor de la graniţa României? În ce măsură puteţi reitera faptul că România nu este vizată şi nu va fi vizată de atacurile ruseşti de la graniţă, de la câţiva kilometri de graniţă?

Angel Tîlvăr: În primul rând, mă bucură faptul că aduceţi acest lucru în discuţie, pentru că eu cred că este important ca cetăţenii României să ştie şi din vocea Ministerului Apărării Naţionale, dar şi din ceea ce spun eu acum la interviul pe care aveţi amabilitatea să mi-l luaţi faptul că la acest moment nu există nicio formă de încălcare a teritoriului naţional, fie el terestru, naval sau aerian. Deci, din acest punct de vedere, cetăţenii români la acest moment, se află într-o stare de siguranţă absolută, iar viaţa în România se poate desfăşura normal, pentru că, până la urmă, acesta este scopul Ministerului Apărării – să vegheze ca viaţa românilor să se desfăşoare normal.

Precizările ministrului Angel Tîlvăr vin după ce Ucraina a anunțat că drone rusești ar fi căzut pe teritoriu românesc în timpul atacului de duminică, 3 septembrie, către luni, 4 septembrie, din zona Dunării, asupra porturilor ucrainene. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba a declarat că ar avea probe fotografice legate de dronele lansate de Rusia și căzute pe teritoriul României. Iar purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe a afirmat că drone rusești ar fi căzut și s-ar fi detonat pe teritoriu românesc în timpul atacului (de azi-noapte, duminică spre luni) din zona Dunării.

În noile atacuri asupra infrastructurii portuare ucrainene de pe Dunăre, exploziile s-au produs în apropiere de granițele României și Republicii Moldova.

 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?