Prima pagină » Motreanu dă de pământ cu Petre Daea: ministrul Agriculturii nu a putut demonstra pierderile fermierilor

Motreanu dă de pământ cu Petre Daea: ministrul Agriculturii nu a putut demonstra pierderile fermierilor

by B. R.
0 comment

Ministerul Agriculturii nu a putut demonstra pierderile înregistrate de fermierii români afectați de afluxul de grâne la prețuri extrem de mici din Ucraina, astfel că nivelul compensațiilor stabilit de Comisia Europeană este mult mai mic decât cel cerut de țara noastră. Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, i-a explicat liberalului că România, prin Ministerul Agriculturii și Petre Daea, nu a putut demonstra pierderile. Dan Motreanu mai spune că, din această cauză, România va primi despăgubiri doar pentru pierderile la porumb, nu și pentru cele la grâu și floarea soarelui.   

„Am solicitat explicaţii în legătură cu suma de 10,05 milioane de euro propusă pentru fermierii români afectaţi de afluxul de grâne la preţuri scăzute din Ucraina. Subiectul a fost abordat în cadrul întâlnirii cu comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski. Explicaţiile oferite de comisarul european ridică semne de întrebare privind modul cum au fost reprezentate interesele fermierilor români. I-am spus comisarului european, care a fost prezent la lucrările Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, că propunerea referitoare la România, pe care a prezentat-o recent, nu respectă principiile agriculturii Uniunii Europene: securitate, stabilitate, sustenabilitate şi solidaritate. I-am transmis comisarului european că este o mare prăpastie între calculul pe care l-a prezentat şi calculul făcut în ţară. România a declarat 20 de judeţe afectate, însă, potrivit Ministerul Agriculturii, Comisia Europeană a luat în calcul doar 10% dintre acestea, respectiv două judeţe. Am solicitat revizuirea sumei alocate României, luând în calcul şi restul judeţelor afectate”, a scris Motreanu pe pagina sa de Facebook, după discuția cu comisarul european.

Europarlamentarul PNL a mai spus că, în ceea ce privește pierderile suferite de fermierii români pe diferențele de preț dintre prețul mediu național al cerealelor și prețul cerealelor din zonele afectate de afluxul de cereale din Ucraina, Comisia a constatat o pierdere de 45,84 milioane de euro, pentru toate cele trei produse care se încadrează la despăgubiri, respectiv porumb, grâu și floarea soarelui.

„În cele din urmă, Comisia Europeană a luat în calcul doar pierderea la porumb, care se ridică la 20,1 milioane de euro din care Comisia va susţine 10,0505 milioane de euro, restul va putea fi susţinută de partea română. Am vrut să aflu de ce nu au fost luate în calcul şi pierderile înregistrate de agricultorii români pentru grâu şi floarea soarelui, care însumat înseamnă 27,73 milioane de euro şi am solicitat să fie corectată această situaţie. Comisarul european, cu care am discutat la finalul şedinţei, atât împreună cu colega mea Carmen Avram, cât şi în particular, ne-a spus foarte clar ca România, prin Ministerul Agriculturii, nu a putut demonstra pierderile avute. Comisarul european ne-a explicat că a avut şi o discuţie particulară cu ministrul Agriculturii, Petre Daea”, a completat Motreanu.

Acesta a mai mai precizat că „la calculul impactului grânelor ucrainene ieftine, s-au avut in vedere două elemente: oferta excesivă (media intre producţia internă, importul şi exportul) si valoarea pierderii producţiei”.

 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?