Prima pagină » Nicolae Ciucă anunță măsurile pentru fermieri, planul pentru următorii doi ani

Nicolae Ciucă anunță măsurile pentru fermieri, planul pentru următorii doi ani

by A. Ionut
0 comment

Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că fermierii români care au fost loviți de scumpiri și de facturile uriașe vor primi sprijin din partea Guvernului.

„Sunt apeluri de proiecte atât pentru cetăţeni, pentru consumatorul casnic, cât şi pentru consumatorii privaţi, pentru economie, pentru industrie, pentru agricultură. Sunt 750 de milioane de euro pe care le asigurăm la Ministerul Agriculturii prin AFIR, astfel încât fermierii să poată să beneficieze de sprijin pentru a-şi produce energie şi în felul acesta să putem să venim cu agricultură, cu produse agricole, cu industria alimentară mai competitivă.”, a spus Nicolae Ciucă.

Miniștrii cabinetului Ciucă vor elabora un set de măsuri pentru ca produsele românești să câștige teren în fața celor de import.

„Am discutat cu fermierii, direct cu fermierii, am discutat cu ministrul Agriculturii. Suntem în momentul de faţă în elaborarea unor programe prin care să sprijinim agricultura românească şi industria alimentară, am făcut un obiectiv din acest demers. L-am rugat pe domnul ministru Daea să identifice acele soluţii şi programe, împreună cu Ministerul de Finanţe, am discutat şi cu domnul ministru Câciu, să identificăm acel program prin care să sprijinim şi să finanţăm, să asigurăm capital de lucru, să finanţăm agricultura.”, a mai transmis premierul.

Seceta de anul trecut a făcut ravagii și doar unii fermieri și agricultori au reușit să își recupereze pagubele. S-au acordat deja despăgubiri, iar în următorii doi ani se pregătesc alte măsuri.

„Despăgubirile pentru ceea ce a însemnat efectele secetei de anul trecut deja au fost aprobate prin hotărâre de Guvern, acelaşi lucru îl facem şi pentru fermieri, asigurându-se ajutoare, compensări pentru fermieri care au avut de pierdut în această perioadă. Şi ne-am propus, aşa cum vă spuneam, ca în doi ani de zile să ajungem cu deficitul de balanţă comercială pe alimente la zero. Este un angajament al nostru, nu i-aş zice un pariu, dar este un angajament al nostru, în care am reuşit să atragem întreg mediul de afaceri din agricultură şi din industria alimentară să fie parte la acest proiect, pentru că avem nevoie. Este păcat, este absolut incredibil ca România să importe mâncare. Vom importa ceva ce nu facem: portocale, banane, ce mai poate fi importat din zona aceasta exotică. Dar hrana de zi cu zi a românilor este, încă o dată, mare păcat că nu reuşim să ajungem la eficienţa şi la randamentul pe care îl dă potenţialul ţării noastre.”, a spus premierul la antena3.ro.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?