Prima pagină » Seceta severă din 2022 s-ar putea repeta și anul acesta. Date alarmante

Seceta severă din 2022 s-ar putea repeta și anul acesta. Date alarmante

by B. R.
0 comment

Valul de căldură din timpul iernii, lipsa acută a precipitațiilor și lipsa zăpezii fac ca nivelurile râurilor, lacurilor și canalelor din Europa să coboare la cote alarmant de joase. Specialiștii în domeniu atrag atenția că seceta severă de anul trecut s-ar putea repeta.  

Imaginile apocaliptice cu râuri și lacuri secate sunt de obicei asociate cu căldura arzătoare a verii, nu cu perioada iernii.

Însă un început de an anormal de cald și uscat face ravagii în  Europa, inclusiv centrul și sud-estul Franței, nordul Spaniei și nordul Italiei, cu implicații la nivel internațional.

„În urmă cu câțiva ani, nu mi-aș fi imaginat niciodată că apa ar fi o problemă în Europa”, a explicat îngrijorat Torsten Mayer-Gürr, unul dintre cercetătorii de la Universitatea Tehnologică Graz din Austria. „Chiar avem probleme cu furnizarea apei aici – trebuie să ne gândim la asta”.

Cea mai lungă perioadă de secetă din ultimii 60 de ani în Franța

Franța trece prin cea mai lungă perioadă de secetă din ultimii 60 de ani și ar putea impune în curând restricții la consumul de apă.

Țara „a avut parte de 32 de zile consecutive fără ploi semnificative, de pe 21 ianuarie până pe 21 februarie”, a declarat un reputat climatolog.  Aceasta este cea mai lungă perioadă de căldură arzătoare de când au început măsurătorile în 1959.

Lacuri și canale secate

În Italia, seacă unele dintre cele mai importante bazine hidrologice.

De asemenea, în Veneția, orașul despre care se credea că va fi inundat se confruntă acum cu o lipsă acută a apei.

Deplasarea pe unele dintre canalele orașului a devenim imposibilă,  având în vedere că nivelul apei este prea scăzut ca să permită plutirea gondolelor.

Temeri privind stocurile de apă

În Spania, care a avut parte de cel mai cald an înregistrat vreodată, există temeri serioase în privința rezervelor de apă.

„Nu putem garanta furnizarea cu apă potabilă sau pentru utilizarea în economie, bazându-ne exclusiv pe ploaie”, a spus recent, într-o conferință de presă, Teresa Ribera, ministrul spaniol pentru tranziția ecologică.

Țara a aprobat investiții de aproximativ 24 de miliarde de dolari în managementul apei și pentru modernizarea irigațiilor.

 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?