Prima pagină » România va primi doar 10 milioane de euro din rezerva UE drept compensații pentru producătorii supuși șocului importurilor de cereale din Ucraina. Mai puțin decât Bulgaria sau Polonia

România va primi doar 10 milioane de euro din rezerva UE drept compensații pentru producătorii supuși șocului importurilor de cereale din Ucraina. Mai puțin decât Bulgaria sau Polonia

by Maria I.
0 comment
România va primi doar 10 milioane de euro din rezerva UE drept compensații pentru producătorii supuși șocului importurilor de cereale din Ucraina. Mai puțin decât Bulgaria sau Polonia

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a anunțat că România va primi doar 10 milioane de euro din rezerva UE drept compensații pentru producătorii supuși șocului importurilor de cereale din Ucraina. Țării noastre i-au fost alocați mai puțini bani față de sumele alocate Bulgariei sau Poloniei.

Comisia Europeană a anunțat luni că dorește să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România și Bulgaria, destabilizați de afluxul de importuri agricole ucrainene sub liberalizarea temporară a comerțului cu UE după invazia țării de către Rusia, notează AFP, citată de Agerpres.

Acest sprijin de 56,3 milioane de euro, finanțat din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), are ca scop compensarea “pierderilor economice datorate creșterii importurilor de cereale și oleaginoase” venite din Ucraina “și limitarea impactului dezechilibrelor pieței”, a indicat executivul european.

Bruxellesul propune să aloce Poloniei 29,5 milioane de euro, Bulgariei 16,75 milioane și României 10,05 milioane și, în plus, autorizează cele trei țări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat, a precizat presei comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Propunerea este înaintată celor 27 de state membre care ar urma să decidă în cadrul unei reuniuni tehnice din 30 martie, potrivit Bruxellesului care speră să facă primele plăți până la sfârșitul lui septembrie.

Polonia și Bulgaria suferă de o importantă “ofertă excedentară” care afectează prețurile, în timp ce România, “nod al +coridoarelor de solidaritate+” pentru exportul producției ucrainene spre restul lumii, suferă de presiuni asupra structurilor sale logistice, a explicat el. În schimb, Ungaria și Slovacia nu au fost considerate suficient de afectate pentru a beneficia de același sprijin.

Europarlamentarul Dacian Cioloș, fost comisar pentru Agricultură și Dezvoltare Durabilă, acuză că primim mai puțini bani decât Bulgaria și Polonia, deși suntem principala rută de tranzit și depozitare a grânelor ucrainenilor.

„Avem azi confirmarea direct de la comisarul pentru Agricultură că România va primi doar 10 milioane de euro din rezerva UE drept compensații pentru producătorii supuși șocului importurilor de cereale din Ucraina. Primim mai puțini bani decât Bulgaria și Polonia, deși suntem principala rută de tranzit și depozitare a grânelor ucrainenilor.” scrie Dacian Cioloș pe pagina sa de socializare.

Europarlamentarul atacă PSD, susținând faptul că ministrul Petre Daea nu a luptat pentru fermierii români, iar faptul că primim cel mai mic ajutor financiar, este o umilință pentru fermieri.

„I-am cerut vineri președintelui PSD, Marcel Ciolacu, să-l retragă pe Petre Daea pentru această umilință provocată fermierilor români și României. De azi înainte, Marcel Ciolacu este responsabil pentru această umilință, pentru că ține încă în funcție oameni care nu pot apăra interesele cetățenilor români în negocieri la Bruxelles.
Se vor întoarce în țară și vor spune că UE e rea și nu vrea să ne ajute. Aceleași minciuni ca să ascundă incompetența miniștrilor PSD. UE trage de noi să ne dea bani și ai noștri nu înțeleg ce au de făcut, ăsta e adevărul dureros.”, a adăugat Cioloș.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?