Prima pagină » Singurul submarin al țării intră de tot la apă. MApN: e rusesc, nu vrea nimeni să-l recondiționeze

Singurul submarin al țării intră de tot la apă. MApN: e rusesc, nu vrea nimeni să-l recondiționeze

by B. R.
0 comment

Singurul submarin al Armatei Române, Delfinul, nu va fi reperat niciodată, pe motiv că a fost fabricat în Rusia și astfel nicio firmă nu dorește să-l recondiționeze. Este mesajul transmis de Ministerul Apărării Naționale.  

„Repunerea submarinului Delfinul în stare de operativitate necesită investiții ample în vederea realizării interoperabilității cu forțele navale ale statelor membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, nu numai în ceea ce privește achiziționarea acumulatorilor necesari, dar și a armamentului și tehnicii de la bord. Totodată, proveniența navei, la care faceți de altfel referire în cuprinsul intervenției, creează dificultăți în identificarea unui operator economic care să-și asume executarea lucrărilor de revitalizare și modernizare a acesteia. Menționez că, în cadrul programului de înzestrare „Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice”, MApN are în vedere achiziționarea a două nave”, se arată într-o informare a MapN.

Submarinul a fost cumpărat de statul român în anii `80, pentru 60 de milioane de dolari de la sovietici.

Acum 30 de ani, Marina Militară românească se pregătea să fie înzestrată cu trei submarine. Totuși, din cauza unor discuții, în flota românească a ajuns doar Delfinul, singurul submarin românesc, construit la ruși, special pentru a vâna submarine nucleare. În prezent, Delfinul zace la cheu.

Anul 1995 este cel în care Delfinul a efectuat ultima sa misiune și ultima  imersiune.  Unicul submarin al României se află la cheu din 1996 pentru că nu mai are baterii.

În 2022 România și Franța au semnat o scrisoare de intenție în vederea achiziționării pentru Forțele Navale Române a cel puțin două submarine din clasa Scorpene. Valoarea estimată a achiziției e de aproximativ 500 de milioane de euro. Experții navali atrag însă atenția că România ar avea nevoie de cel puțin trei submarine.

Deocamdată, în Marea Neagră patrulează submarinele rușilor și ale turcilor, singurele țări care dețin astfel de nave în regiune.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?