Prima pagină » Șoferul drogat care a ucis doi tineri pe litoral a mai fost prins cu droguri, dar procurorii au renunțat la urmărirea penală

Șoferul drogat care a ucis doi tineri pe litoral a mai fost prins cu droguri, dar procurorii au renunțat la urmărirea penală

by A. Ionut
0 comment

Matei-Vlad Pascu, tânărul de 19 ani care a intrat sâmbătă cu maşina într-un grup de pietoni şi i-a ucis pe doi dintre ei, a fost cercetat în februarie 2022 de DIICOT, pentru deținere fără drept de droguri de risc pentru consum propriu.

Procurorii au dispus renunțarea la urmărirea penală pentru că era vorba de o cantitate mică de droguri, iar Tribunalul Bucureşti a confirmat soluţia, la începutul acestui an, conform libertatea.ro. 

Potrivit deciziei instanței, Matei-Vlad Pascu a fost prins, pe 3 februarie 2022, având asupra sa „0,68 g canabis, în vederea consumului”. Pe numele lui, DIICOT a deschis un dosar penal pentru infracţiunea de deținere de droguri de risc, fără drept, în vederea consumului propriu.

După un an de cercetări, pe 21 decembrie anul trecut, procurorii au emis o ordonanță de renunțare la urmărire penală, invocând, printre altele, „cantitatea mică de droguri de risc deținută, faptul că suspectul a avut o atitudine sinceră, precum și existența unei disproporții vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea unui proces penal și gravitatea urmărilor produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârșirea infracțiunii”, mai transmite sursa citată. 

Procurorii DIICOT au apreciat că nu există un interes public în urmărirea în continuare a suspectului.  Ei au precizat, în ordonanţa 959/D/P/2022, că „la aprecierea interesului public sunt avute în vedere și persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, atitudinea suspectului sau a inculpatului după săvârșirea infracțiunii și eforturile depuse pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii”.

Codul de Procedură Penală, care prevede condiţiile în care procurorul poate decide renunţarea la urmărirea penală, spune şi că același procuror poate dispune ca suspectul/inculpatul să îndeplinească o serie de obligații, iar în cazul neîndeplinirii lor cu rea-credință, poate revoca ordonanța de renunţare la urmărirea penală. 

Printre obligațiile ce-i pot fi impuse inculpatului/suspectului e şi aceea ca acesta „să frecventeze un program de consiliere”. În decembrie anul trecut, când a închis dosarul, DIICOT nu i-a impus lui  Matei-Vlad Pascu să urmeze vreun program de consiliere, pentru a renunţa la consumul de droguri.

Soluţia dispusă de DIICOT a fost confirmată de Tribunalul Bucureşti, pe 10 ianuarie anul acesta.  „Urmările care s-ar fi putut produce din perspectiva afectării sănătății publice au fost reduse, elementul material (deținere) nefiind în măsură să releve un mod elaborat de comitere a faptei, prin mijloace de natură să indice un pericol social ridicat”, a precizat judecătorul, în motivarea deciziei sale, potrivit libertatea.ro. 

Sâmbătă, 19 august, în jurul orei 5.30 dimineaţa, Matei-Vlad Pascu a provocat un grav accident de circulaţie, intrând cu maşina într-un grup de opt tineri, lângă localitatea 2 Mai din Constanţa. În urma impactului, o fată de 20 de ani și un băiat de 21 de ani au murit pe loc. Alţi trei tineri, cu vârste între 19 și 20 de ani, au fost răniţi.  După accident, șoferul a fugit. El a fost prins de polițiști, la scurt timp, în stațiunea Vama Veche. Acolo, a fost testat cu aparatul drugtest, rezultatul fiind pozitiv pentru cocaină, amfetamină și metamfetamină. 

 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?