Prima pagină » România și India semnează pentru prima dată în istorie un tratat de cooperare în domeniul apărării

România și India semnează pentru prima dată în istorie un tratat de cooperare în domeniul apărării

by Maria I.
0 comment
România și India semnează pentru prima dată în istorie un tratat de cooperare în domeniul apărării

India și România au făcut ”un pas istoric” în construirea unei relații mai profunde între forțele lor armate, odată cu semnarea unui Acord de cooperare în domeniul apărării, scrie ziarul indian Financial Express, citat de Rador. Pentru prima oară în istoria relațiilor bilaterale, România și India semnează un tratat de cooperare în domeniul apărării. Acordul acoperă mai multe domenii, precum: instruire, asistență tehnică, medicină militară, știință, tehnologie, cercetare și dezvoltare.

Acordul de cooperare în domeniul apărării a fost semnat la data de 28 martie la New Delhi între secretarul de stat din Ministerul român al Apărării, Simona Cojocaru și secretarul de stat din Ministerul Apărării din India, Giridhar Aramane.

Acordul de cooperare reprezintă interesul special al României de a consolida dialogurile bilaterale cu statele din regiunea Indo-Pacific, în conformitate cu Strategia UE de cooperare în această regiune strategică și semnificativă din punct de vedere economic.

Simona Cojocaru a declarat că firmele românești de apărare își pot uni forțele cu industria indiană, în baza unor acorduri comerciale de coproducție, producție sublicențiată sau joint venture. Ea a adăugat că firmele private de apărare românești precum Aerostar, pentru activitățile de întreținere pentru Mig-21, au relații solide cu omoloagele lor din India.

„O vizita de exceptie in India zilele acestea! Am semnat, in premiera, impreuna cu secretarul de stat pentru aparare, Giridhar Aramane, Acordul de cooperare in domeniul apararii intre Guvernul României si Guvernul Republicii India.
India joaca astazi un rol pivotal in Indo-Pacific, iar politica noastra de aparare trebuie sa se conecteze strategic acestui nou mediu international complex.”, a scris Simona Cojocaru pe pagina sa de Facebook.

Odată cu intrarea în vigoare a acordului, ambele părți vor supraveghea executarea acestuia printr-un Comitet mixt de cooperare în domeniul apărării, care se va întruni periodic în România și India.

Ambele țări lucrează deja îndeaproape în sectorul spațial. Financial Express Online a relatat anterior că Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” (INCAS) are o colaborare cu o instituție similară din India.

 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?