Prima pagină » Nicolae Ciucă: „Încasările la buget au scăzut pentru că a scăzut prețul energiei. Au fost recomandări de la Comisia Europeană să creștem cota de TVA, dar am păstrat-o”

Nicolae Ciucă: „Încasările la buget au scăzut pentru că a scăzut prețul energiei. Au fost recomandări de la Comisia Europeană să creștem cota de TVA, dar am păstrat-o”

by B. R.
0 comment

Nicolae Ciucă, președintele PNL și fost premier, a declarat vineri într-un interviu la DCNews că principalul motiv care a dus la creșterea deficitului bugetar este scăderea încasărilor față de bugetul construit pentru 2023. El a spus că încasările au scăzut din cauza ieftinirii energiei și gazelor față de anul trecut, dar și pentru că cifra de afaceri a industriei a scăzut. Ciucă a mai spus că PNL s-a opus creșterii TVA, măsură despre care a spus că a fost recomandată de Comisia Europeană pentru diminuarea bugetului.

„Partea de deficit bugetar a pornit de la aspecte pe care le-am identificat încă din martie, când am constatat că nu se reușește colectarea necesară la buget, ca urmare și a scăderii unor indicatori la industrie. Industria a scăzut foarte mult. Scăzând Germania atât de mult, era clar că va scădea și în România.

Când a fost construit bugetul s-au avut în vedere anumite sume colectate rezultate din prețul la energie. Dar prețul al energie a scăzut substanțial anul acesta și la gaze, diferența de colectare s-a văzut. Încă din martie am ieșit ca premier și am spus că trebuie să luăm măsuri, am dat OUG de scădere a cheltuielilor bugetare.

Măsurile de acum vizează limitarea deficitului pentru 2023 și 2024.

Au fost recomandări de la Comisia Europeană să crească TVA, dar am păstrat cota de 19%.

Toată lumea, inclusiv FMI, a recomandat eliminarea cotelor diferențiate de TVA, dar trebuie să ținem cont de realități și am menținut TVA diferențiat.

Cea mai mare problemă e cea care a vizat microîntreprinderile. Totuși, PNL a reușit să lase plafonul la 500.000 de euro, în ciuda recomandărilor de la Comisia Europeană.

România nu are nevoie de intervenția FMI.” a subliniat președintele Senatului. 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?