Prima pagină » Românii nu mai au bani să dea pe mâncare; vânzările au scăzut cu 100 de milioane de lei. DATE OFICIALE

Românii nu mai au bani să dea pe mâncare; vânzările au scăzut cu 100 de milioane de lei. DATE OFICIALE

by B. R.
0 comment

Scădere abruptă a consumului în România; Vânzările de  alimente scad cu 100 de milioane de lei lunar. De câteva luni bune, românii nu își mai fac cumpărăturile la marii retaileri, cum făceau de obicei, ci preferă să intre la un magazin tip discount, unde produsele pe care le au pe listă sunt mai ieftine. 

Vânzările de produse alimentare scad aproape lună de lună. În iunie, comercianții au încasat cu peste 113 milioane de lei mai puțin decât în luna mai 2023, după ce și în mai scăzuseră cu peste 100 de milioane, arată datele INS.

.

După ce BNR a mărit dobânzile, iar ratele la bancă au crescut substanțial, acum românii sunt atenți la fiecare leu.

De partea cealaltă, comercianții se plâng că veniturile din vânzări nu mai sunt ce erau odată. În martie 2023 a fost vârful de vânzări de alimente din prima jumătate a anului – circa 12,5 miliarde de lei- dar asta pentru că oamenii făceau cumpărăturile pentru Paștele care se apropia (care a fost în aprilie). Tot circa 12,5 miliarde de lei a reprezentat consumul de alimente, băuturi și țigări în decembrie trecut, dar luna decembrie („luna cadourilor”) este în mod tradițional o lună excepțională pentru retaileri.

Trebuie spus că sumele pe care INS sunt cele nominale. Dacă eliminăm efectul inflației obținem rezultate mult mai severe cu privire la dinamica consumului (principalul motor al avionului denumit PIB. 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?