Prima pagină » ”ShakeUp!” – proiectul care te învață ce să faci în cazul unui cutremur va fi lansat în 30 de licee din Capitală

”ShakeUp!” – proiectul care te învață ce să faci în cazul unui cutremur va fi lansat în 30 de licee din Capitală

"ShakeUp" este un proiect de pregătire pentru cutremur și va implementa cursuri de educație seismică în 30 de licee din Bucureşti

by Maria I.
0 comment
”ShakeUp!” – proiectul care te învață ce să faci în cazul unui cutremur va fi lansat în 30 de licee din Capitală

Fundația Comunitară București, finanțează o nouă inițiativă de educație seismică, în cadrul programului pentru cutremure și alte dezastre majore, Bucureștiul Pregătit, a anunțat Asociaţia pentru Educaţie, Dezvoltarea şi Implicarea Tineretului  (E.D.I.T).

Finanțarea celei de-a patra runde a programului „Bucureștiul Pregătit”, în valoare totală de 250.000 lei, a fost acordată proiectului ”ShakeUp!”, un proiect marca Asociația E.D.I.T. care se va desfășura în 30 de licee din  București.

Proiectul își propune să crească gradul de conștientizare în rândul tinerilor asupra riscului seismic la care este predispus Bucureștiul, să instruiască și  să pregătească, dar și să creeze un mediu propice pentru discuții despre măsuri de siguranță în cazul dezastrelor naturale, purtate în cadrul familiei.

Pentru susținerea cursurilor de educație seismică, 15 traineri au fost pregătiți de către specialiști/ingineri pe cutremure. Cei  15 traineri vor  susține cursuri interactive pentru 5.000 de liceeni din capitală. Programul ”ShakeUp!”, sub umbrela ”România în siguranță”, se va desfășura în licee în perioada 27 februarie 2023 – 27 aprilie și are scopul de a informa tinerii despre dezastrele naturale de tipul cutremurelor majore, la ce să se aștepte în timpul unui seism puternic, cum să se  pregătească și care este comportamentul recomandat imediat după cutremur.

Ion Arseni, Co-Fondator Asociaţia E.D.I.T spune că: “În faţa dezastrelor, pregătirea comunităţii este vitală pentru a proteja viaţa şi siguranţa celor mai vulnerabili dintre noi: copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilităţi şi animalele de companie. Creşterea nivelului de conştientizare şi informare a locuitorilor oraşului, prin instruirea elevilor din cele 30 de licee, pot face o diferenţă majoră în reducerea numărului de victime. Programul cuprinde informaţii detaliate despre tot ceea ce trebuie să facem pentru a şti să ne protejăm în caz de cutremur, dar şi o parte practică, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISU) .”

Primii care se vor bucura de programul de educație seismică sunt elevii Colegiului Național “Sfântul Sava” din Sectorul 1. Aici, 150 de elevi din clasele a IX-a şi a XI-a vor participa la cursurile teoretice care cuprind noţiuni despre planul de urgenţă al familiei, noţiuni de siguranţă în timpul şi după cutremur. Aceste cursuri vor fi livrate de trainerii formaţi de specialişti în domeniu şi vor include informaţii despre cum să acţioneze într-o clădire sau în afara acesteia şi cum să se organizeze pentru a evita panica şi confuzia. Învăţarea acestor măsuri de siguranţă este vitală pentru siguranţa copiilor, dar şi pentru protejarea întregii comunităţi. Alături de Asociaţia E.D.I.T, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISU) va susţine un exerciţiu demonstrativ de prim ajutor.

 

“ShakeUp” va fi implementat până pe 13 martie 2023, în următoarele licee din sectorul 1: Colegiul Naţional “I.L. Caragiale”, Colegiul Naţional ,,Aurel Vlaicu”, Liceul Teoretic “Jean Monnet” şi Colegiul Naţional “Tudor Vianu”. Urmând ca până la data de 27 aprilie 2023 să se finalizeze implementarea în toate cele 30 de licee participante.

“Bucureşti este una dintre capitalele europene cele mai vulnerabile la un seism major. Cu o densitate mare a populaţiei şi clădiri vechi, oraşul ar putea suferi pagube semnificative în cazul unui cutremur major. Deşi ne este greu să vorbim despre asta, avem cu toţii responsabilitatea să ne pregătim şi să ne informăm corect. Derulăm campanii de informare pe tema pregătirii individuale pentru cutremur şi cunoaştem nevoia mare de informare şi pregătire a copiilor şi tinerilor, pentru că sunt lucruri pe care chiar le putem face pentru a ne creşte şansele de a fi mai bine în caz de cutremur, iar tinerii primesc foarte bine soluţiile care vin către ei, pe înţelesul lor. Ne bucurăm că am găsit în Asociaţia E.D.I.T un partener cu experienţă de lucru în şcoli, care ne va ajuta să avem o generaţie informată, pregătită pentru dezastre.” a adăugat Ilinca Apetrei, Program Manager, Fundaţia Comunitară Bucureşti.

Impactul pozitiv al programului „ShakeUp” va răsuna dincolo de siguranța copiilor în timpul unui cutremur. Învățarea măsurilor de siguranță la cutremur va avea un impact asupra societății în general, în sensul că va crește gradul de conștientizare și pregătire în cazul unui dezastru natural.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?