SUA limitează vizele pentru cetățenii maghiari cu pașapoarte emise în perioada 2011 și 2020. Sunt afectați și românii care au luat cetățenie maghiară. Statele Unite au impus marţi restricţii pentru deţinătorii de paşapoarte ungare în cadrul Programului Visa Waiver, susținând că Budapesta nu a rezolvat vulnerabilităţile de securitate ridicate în mod repetat de Washington.
Statele Unite au limitat marți drastic participarea Ungariei la programul său de scutire de vize Visa Waiver din cauza preocupărilor legate de securitate în ceea ce privește noile pașapoarte emise între 2011 și 2020. Este vorba despre vizele emise cetățenilor din România, Slovacia și Ucraina, care au început să primească cetățenie a statului maghiar.
În cadrul programului american de scutire de vize, cetățenii din țările participante pot călători în SUA în scop turistic sau de afaceri pentru o perioadă de până la 90 de zile fără viză, având nevoie doar de un așa-numit Sistem electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA).
Însă, începând de marți, valabilitatea ESTA pentru deținătorii de pașapoarte maghiare va fi redusă de la doi ani la un an, iar ESTA va fi valabil doar pentru o singură utilizare, potrivit Politico.
Măsura fără precedent, ca răspuns la preocupările legate de securitate, afectează doar Ungaria dintre cele 40 de țări care participă la programul american.
După ce a ajuns la putere în 2010, guvernul premierului ungar Viktor Orban a pus în aplicare o schimbare majoră de politică prin care a acordat cetățenie etnicilor maghiari din străinătate – inclusiv în România, Slovacia și Ucraina. Criticii interni spun că mișcarea controversată a lui Orban a fost concepută pentru a-i spori perspectivele electorale.
David Pressman, ambasadorul SUA la Budapesta, a declarat pentru Politco într-un interviu acordat înainte de anunț că „există sute de mii de pașapoarte care au fost emise de guvernul Ungariei ca parte a programului de naturalizare simplificată, fără a exista mecanisme stricte de verificare a identității”.
„Aceasta este o zi cu adevărat nefericită”, a spus Pressman. „Acesta nu este rezultatul pe care Statele Unite l-au căutat sau îl caută”.
Viktor Orban plătește pentru apropierea de Rusia
Relaţiile dintre cele două guverne au fost tensionate recent de faptul că Budapesta a amânat votul din parlament pentru aderarea Suediei la NATO şi de restricţiile drepturilor LGBTQ impuse de guvernul naţionalist al premierului Viktor Orban.
Întrebat dacă măsura este legată de alte probleme care au provocat fricţiuni între cele două guverne, oficialul american a spus: „Statele Unite sunt foarte atente la alegerile Ungariei”, adăugând, totuşi, că măsura nu trebuie interpretată ca un mesaj având legătură cu alte subiecte sensibile din relaţiile bilaterale.
Oficialul a subliniat că vulnerabilităţile de securitate din Ungaria au fost identificate cu mult înainte de invazia Rusiei în Ucraina.
Restricţiile au fost instituite la o zi după ce partidul de guvernământ al lui Orban, Fidesz, a boicotat o sesiune parlamentară convocată de partidele de opoziţie pentru a vota cu privire la candidatura Suediei la NATO. Votul nu a avut loc în cele din urmă.
Suedia şi-a depus anul trecut cererea de aderare la NATO după invazia Rusiei în Ucraina, dar obiecţiile Turciei şi Ungariei au întârziat ratificarea candidaturii.
În 2014, Statele Unite au interzis intrarea în SUA a şase maghiari, ca avertisment pentru guvernul anterior al lui Orban de a promova politici care ameninţau să submineze valorile democratice.
Acordarea cetăţeniei a fost o mişcare politică a lui Orban care i-a adus voturi la alegerile ulterioare.